Robin Hood, als díe geen homo was

Hoe bestaat het dat we er nu pas achterkomen? Hoe kan het dat de waarheid achthonderd jaar lang is onderdrukt?...

Dat hij met zijn vrienden Will Scarlet, Little John en Friar Tuck maar in dat Bos van Sherwood bleef rondhangen, had voldoende aanwijzing moeten zijn. En anders die in de verhalen steeds maar weer opduikende pijlen, pijlenkokers en machtige zwaarden wel. Dat eeuwige geblaas op de hoorn. Dat bespringen van nietsvermoedende reizigers!

Gelukkig heeft Stephen Knight, hoogleraar Engelse literatuur aan de Universiteit van Cardiff, de wereld nu de ogen geopend. Deze week presenteert hij in Nottingham, tijdens een driedaags Hood-congres, zijn studie The Forest Queen. Daarin wordt Robin Hood eindelijk ge-out.

In de balladen waarop de verhalen van Hood zijn gebaseerd, trof Knight heel duidelijke 'homo-erotische ondertonen' aan en heel veel 'erotische beeldspraak'. 'Het groene bos zelf is al een symbool voor viriliteit', aldus Knight. 'En dan zijn er die verwijzingen naar pijlen, kokers en zwaarden.'

In de twaalfde eeuw werden volgens Knight homoseksuelen in Engeland redelijk geaccepteerd. Maar in de daaropvolgende eeuw werd de kerk strenger, en werden homo's gedwongen ondergronds te gaan. Robin Hood kon met zijn seksuele voorkeur nog maar één kant op: naar Sherwood Forest (kennelijk een ontmoetingsplaats voor homo's), achtervolgd door de homohaters uit Nottingham, onder leiding van de plaatselijke potenrammer, de sheriff.

Om de verhalen van Robin en zijn vrienden ook voor hetero's acceptabel te laten zijn, beweert Knight, werd in de loop der eeuwen de homo-erotiek naar de achtergrond gedrongen. Er verscheen in de zestiende eeuw zelfs een vrouwelijke geliefde ten tonele, Vrouwe Marian, die de koene held en topschutter het hoofd op hol bracht.

Allemaal oplichterij. Robin Hood was gay. In Sherwood Forest bij Nottingham staat nog steeds de grote holle eik, schuilplaats van Hood en zijn mannen. Een schuilplaats? Dank zij Knight wordt nu duidelijk dat die boomholte niets anders was dan een middeleeuwse dark room.

P. Tatchell, van de homo-actiegroep Outrage!, had het altijd wel gedacht, van Hood. 'Zijn manier van leven leidde al tot speculaties', zei hij in The Sunday Times. Tatchell hoopt dat de onthulling gevolgen zal hebben voor het geschiedenisonderwijs. 'Het wordt tijd dat de scholen de bijdragen van beroemde homo's erkennen.' M. Chamberlain, van de Robin Hood Society, was daarentegen minder gelukkig. 'Robin Hood is een figuur die over de hele wereld in hoog aanzien staat. Kinderen spelen dat ze Robin Hood zijn. Deze claims kunnen daarom veel schade veroorzaken.'

Volgens de legende werd Robin Hood uiteindelijk door koning Richard Leeuwenhart benoemd tot de eerste Graaf van Huntingdon. De zestiende graaf, William Edward Robin Hood Hastings Bass, verbrak naar aanleiding van het nieuws over diens geaardheid alle banden met Hood. 'Er is geen historisch bewijs dat hij verwant was aan mijn familie', zei de graaf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden