TheaterrecensieRobin Hood

Robin Hood (4+) weet het jonge publiek een uur lang te vermaken ★★★★☆

Ondanks de regen vliegen we door het verhaal. De grapjes zijn ook voor volwassenen leuk.

Vincent Kouters
‘Robin Hood’ van jeugdtheater Het Kleine Theater. Beeld Greetje Mulder
‘Robin Hood’ van jeugdtheater Het Kleine Theater.Beeld Greetje Mulder

‘Bah. Die hele lockdown was het prachtig weer en op de dag dat ze weer mogen spelen, regent het.’ De barman van de Het Amsterdamse Bostheater vindt het zonde. Eindelijk is er weer theater, krijg je dit.

Het is de première van Robin Hood van Het Kleine Theater, een voorstelling voor iedereen van 4 jaar en ouder. De hoofdrol is weggelegd voor het Amsterdamse Bos als Sherwood Forest, de plek waar het verhaal van de Engelse volksheld zich afspeelt.

‘We zijn in Engeland, hè, jongens. In Engeland regent het.’ Actrice Anke Engels, die Robin Hood speelt, probeert de moed erin te houden.

Dat hoeft niet. Het publiek, dat bestaat uit jonge kinderen en hun ouders, is erg welwillend. Ook al is het behelpen om vandaag de dag theater te zien, laat staan theater in de openlucht.

Ook het Amsterdamse Bostheater houdt zich aan allerlei maatregelen. De grote, jaarlijkse zomervoorstelling is afgelast. In plaats daarvan hebben ze een aangepast programma met kleiner werk, zoals deze Robin Hood. Die speelt in ‘de kleine zaal’. Dat is een stuk bos achter het grote podium, waar het publiek vanaf een stenen tribune naar kan kijken.

De regels voor jeugdtheater zijn weer een beetje anders dan in het volwassen theater. Jonge kinderen hoeven geen anderhalve meter afstand te houden, de ouders van de verschillende huishoudens wel. Dat levert alvast een aardige puzzel op, voordat iedereen zit.

Als die opgelost is, zijn we al aardig doorweekt.

Gelukkig weet de voorstelling het publiek een uur lang te vermaken. Anke Engels en Vimala Nijenhuis (samen de drijvende kracht achter Het Kleine Theater) en de andere acteurs spelen het verhaal zoals de meesten het kennen, zonder opsmuk. Robin Hood en zijn bende, de Vrije Vogels, nemen het op tegen de gierige en tirannieke prins Jan zonder Land. Ondertussen sluit het nichtje van de prins, Marianne, zich aan bij de bende van Robin Hood.

Er wordt veel gerend door het bos, aan een kabelbaan gezwierd, met pijl en boog geschoten en de tekst zit vol met grapjes die ook echt leuk zijn. Bijzonder vermakelijk is de gierige prins, gespeeld door Louis van Rijt, met zijn aanstellerige Franse accent en maniertjes.

De humor zit hem ook in het contrast met de down to earth Robin Hood van Engels. Achterover geleund tegen een boom probeert ze haar bende heethoofdige Vrije Vogels in bedwang te houden. De sarcastische toon in bijna alles wat ze zegt, maakt het personage ook leuk voor volwassenen.

In een aangenaam tempo vliegen we door het verhaal. We mogen weer opstaan, voordat we al te erg zijn afgekoeld. De acteurs applaudisseren voor het publiek, omdat het zo netjes is geweest te blijven zitten, maar dat is helemaal niet nodig. We bleven niet zitten uit medelijden, maar vanwege de voorstelling.

Ten slotte wijst een van de actrices iedereen op de verplaatste uitgang. Alles is immers eenrichtingsverkeer geworden. Ook zegt ze: ‘En helaas mogen we niet meer knuffelen met het publiek. Dat zijn de regels.’

Ongeknuffeld maar niet ongelukkig verlaten we het bos. Het zijn rare tijden.

Robin Hood (4+)

Jeugdtheaer

★★★★☆

Door Amsterdamse Bostheater en Het Kleine Theater, met Anke Engels, Vimala Nijenhuis e.a.

4/7, Amsterdamse Bostheater. Daar t/m 18/7 en van 4 t/m 15/8.

‘Robin Hood’ van jeugdtheater Het Kleine Theater. Beeld Greetje Mulder
‘Robin Hood’ van jeugdtheater Het Kleine Theater.Beeld Greetje Mulder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden