Robin de Raaff is knap en spannend

Robin de Raaff componeert muziek zonder poespas. Populair is dergelijke muziek niet, maar broedplaatsen waar figuren als hij in alle rust nieuwe klanken kunnen uitvinden moeten er zijn en blijven....

Het Canadese Nouvel Ensemble Moderne, hier te gast in hetMuziekgebouw aan 't IJ, is een hechte moderne muziekfamilie.Onder leiding van de dirigente Lorraine Vaillancourt spelen 15musici vooral nieuwe muziek die voortbouwt op de Franse schoolvan verfijning en spectrale kleurenpracht.

Priemende klanken als felle zonnestralen stijgen daarin vaakop uit hoog gefriemel op de piano, de piccolo en de viool. De aljong naar Canada verhuisde Duitse componist Michael Oesterlebegint er zijn eerbetoon aan Einstein mee, zijn leeftijdgenootRobin de Raaff kiest er eveneens voor, bij aanvang van zijnKlarinetconcert. De violist Alain Giguère blonk uit in hetvioolconcert d'Aller van Philippe Leroux. Vaillancourt dirigeerdevolgens de wetten van Boulez: de handen hoog, mathematisch enzakelijk.

Fantaserend op Einsteins geschriften laat Oesterle eengestopt trompetje kwaken als een kikker in slowmotion. In stereowiegt een toon tussen hoorn en trombone heen en weer. Toch blijftOesterle's portret van de geniale amateurviolist en kernfysicuslos zand, aan elkaar geklonterd met mierzoete honing vanminimal-effecten en gebroken akkoordjes in de celesta.

De Raaff componeert daarentegen knap en spannend tegelijk.Fraaie details zijn opgehangen aan een origineel grondplan. Desolo klarinet wordt geschaduwd door de klarinettist in hetensemble. Aangemoedigd door energieke explosies op de marimbagaan de twee klarinetten er samen vandoor. De briljanteklarinettist Simon Aldrich wist met collega Martin Carpentier eenprachtige samenklank te smeden in het diepe Chalumeau-register.

Robin de Raaff belooft nog een concert voor basklarinet tezullen componeren. Voor wie oren aan het hoofd heeft, is dat eenevenement om naar uit te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden