Review

Robert Oey laat chaotische kant vredesmissie zien

Robert Oey laat zien hoe een charmante macho een chaotische vredesmissie probeert te leiden. De Nederlandse kolonel zoekt in Mali de grenzen van het mandaat op.

null Beeld
Beeld

'Een leuke missie', noemt kolonel Joost de Wolf het van tevoren. 'Ik heb er zin in.' In 2014 wordt hij aangesteld als waarnemend chef militaire operaties van Minusma, de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali. Makkelijk zal het niet worden, maar De Wolf is een gedreven militair van het probleemoplossende soort.

Hoe de organisatie van zo'n vredesmissie in zijn werk gaat, dat wilde de ervaren documentairemaker Robert Oey (De leugen, Gesneuveld) graag weten. Wonder boven wonder kreeg hij permissie om De Wolf te volgen tijdens zijn werkzaamheden. In Mali aangekomen blijkt de situatie nog complexer dan gedacht: van vrede is geen sprake, de samengeharkte VN-troepen vormen een zootje ongeregeld en hun mandaat blijkt te vaag omschreven om werkbaar te zijn.

Stevig optreden

De Wolf, een charmante macho, doet wat hij kan. Hij stapt links en rechts op wat tenen, windt anderen om zijn vinger en probeert de missie daadkrachtiger te maken door de grenzen van het mandaat op te zoeken. Geweld gebruiken mag alleen uit zelfverdediging, maar de regio is zo onrustig dat een steviger optreden gewenst is.

De missie laat zien hoe chaotisch een internationale vredesoperatie kan zijn. Oey toont ook dat het altijd mensenwerk blijft: de chemie tussen de betrokkenen bepaalt vaak of een bijeenkomst succes heeft. Wanneer De Wolf moet luisteren naar een civiel adviseur van Buitenlandse Zaken die hem helemaal niet ligt, levert dat vermakelijke scènes op. De kloof tussen dossierwijsheid uit Den Haag en de realiteit van een tentenkamp in de woestijn blijkt lastig te overbruggen.

Het is fijn dat de kolonel een buitengewoon heldere manier van spreken heeft, want De missie behandelt glibberige materie. Zelfs met uitleg van De Wolf is niet alles even goed te volgen. Dat neemt niet weg dat de voor televisie gemaakte documentaire een fascinerend inkijkje biedt in de wereld achter de nieuwsberichten. Dat Oey er soms een spannende thriller van probeert te maken, is iets minder geslaagd en ook niet nodig. Het manhaftige geploeter in De missie is ook zonder opzwepende muziek al enerverend genoeg.

De missie. Documentaire. Regie Robert Oey 90 min., in 8 zalen

Interview Robert Oey en Joost de Wolf

Twee jaar volgde filmmaker Robert Oey kolonel Joost de Wolf, die de Nederlandse tak van de VN-missie in Mali leidde. De kolonel en de filmmaker over hun keuzen in een letterlijk en figuurlijk mijnenveld. 'De film is niet bedoeld als VN-bashing' Lees hier het interview (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden