Robert Bryndza schreef met Het meisje in het ijs een sterk verhaal - en er zijn nog vier delen

null Beeld
Beeld

De vrouwelijke speurder in de Britse misdaadliteratuur heeft sinds Jane Marple een lange weg afgelegd. In die ruim negentig jaar - Agatha Christie introduceerde haar 'Miss Marple' in 1926 - is ze van brave speurneus getransformeerd in een eigengereide moderne politievrouw, die niet zelden kampt met demonen uit haar verleden. Carol Jordan (uit de Tony Hill-serie van Val McDermid) en Frieda Klein (van schrijversechtpaar Nicci French) lopen al wat langer mee, veel genoegen beleven we de laatste tijd ook aan de avonturen van de getormenteerde Helen Grace, de politie-inspecteur uit de serie van A.J. Arlidge.

Nieuw aan het firmament is Erika Foster, politie-inspecteur in Zuid-Londen, die in Het meisje in het ijs van Robert Bryndza met de moord op een jonge vrouw wordt geconfronteerd. Deze Andrea Douglas-Brown is de dochter van een vooraanstaand politicus en dat ze zich in schimmige kringen zou hebben begeven, vereenvoudigt het onderzoek bepaald niet. De instrumenten van de Britse klassenmaatschappij treden meteen in werking en Foster krijgt van haar leiding de opdracht in andere richtingen te gaan speuren.

Natuurlijk, de eigenwijze Foster, die in een rugzakje een trauma van een slecht afgelopen politieoperatie met zich meedraagt, gaat toch de duistere kanten van de jonge, vermoorde vrouw tegen het licht houden. Dat wordt haar niet in dank afgenomen, zeker als de moordzaak overeenkomsten blijkt te vertonen met de gewelddadige dood van een drietal Oost-Europese prostituees. Haar superieuren, via diverse lijntjes verknoopt met de Britse high society, zijn bepaald not amused.

Robert Bryndza schreef met Het meisje in het ijs een sterk verhaal. Het is het eerste vertaalde deel in een serie die in Groot-Brittannië al uit vijf delen bestaat. Werk aan de winkel voor de Nederlandse uitgever dus.

Het meisje in het ijs

Robert Bryndza

Fictie

Uit het Engels vertaald door Willeke Lempens.

Boekerij; 384 pagina's; euro 15.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden