Rob Scholte: 'Mes is nu van mijn keel'

De kunstenaar Rob Scholte in zijn museum.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het idee voor de steunbetuiging kwam van de schrijver en kunstbeschouwer Joost Zwagerman, zegt Rob Scholte. Diens oproep aan de stad Den Helder om het museum van de kunstenaar niet te sluiten, werd in een mum van tijd ondertekend door heel wat zwaargewichten uit de culturele wereld. Toch heeft Scholte gevraagd de oproep nog niet naar de gemeente te versturen.

Dinsdag kwam wethouder Pieter Kos bij hem op bezoek en werd de ruzie bijgelegd die al 1,5 jaar over het Rob Scholte Museum woedt. De kunstenaar wordt voorlopig niet uit het voormalige postkantoor gezet waarin hij ook atelier houdt. Tevens zijn de dwangsommen van de baan die de gemeente aan Scholte had opgelegd omdat hij met zijn vriendin en twee kinderen illegaal in het gebouw woonde.

'Eigenlijk zijn we terug bij de situatie die we hadden toen het museum begon in 2013', zegt Scholte. 'Het mes dat op mijn keel stond, is er nu vanaf. Het is niet echt een fijne onderhandelingspositie als je met uitzetting en dwangsommen wordt bedreigd.'

Ruis

Aan het bezoek van wethouder Kos ging een opmerkelijke stap vooraf. De zaak-Scholte was het domein van wethouder Jacqueline van Dongen. Volgens Kos heeft zij dinsdag zelf de vraag gesteld of het dossier niet door een ander lid van het college moest worden overgenomen gezien de grote hoeveelheid 'ruis' in de communicatie met de kunstenaar.

Kos zegt zich te hebben aangemeld omdat hij het 'fantastisch' zou vinden als het museum in het stadscentrum blijft. Hij stelt op dat moment geen weet te hebben gehad van de steunbetuiging aan het adres van Scholte.

Dinsdag om 13.00 uur kreeg hij het dossier door zijn partijgenoot Van Dongen overgedragen. Drie uur later zat hij bij Scholte. Om 17.00 uur waren zij eruit. Kos over het verloop van dat gesprek: 'Willen we hetzelfde? Ja. Wat verhindert dat dan? Er bleek veel argwaan en onduidelijkheid te zijn. Hoe lossen we dat op? Het beste is om het proces helemaal open te gooien.'

'Iedereen is welkom'

In januari gaat Kos met Scholte en de gemeenteraad om de tafel zitten. 'En de pers mag ook aanschuiven', zegt de wethouder. 'Iedereen is welkom. De gemeente zal alle vragen beantwoorden.' Kos denkt in 'drie of vier sessies' tot een gezamenlijk plan te kunnen komen. Scholte hoopt dat duidelijk wordt 'welke plannen levensvatbaar zijn'. Om de sessies een kans te geven, heeft hij de opstellers van de steunbetuiging gevraagd die nog niet te versturen.

Maar op Facebook vermeldt hij al wel welke 108 namen daaronder staan. Dat zijn onder meer bekende schrijvers (Cees Noote-boom, Remco Campert, Kluun), kunstenaars (Marlene Dumas, Jan Cremer) en museumdirecteuren (Sjarel Ex, Ralph Keuning). Ook Scholtes ex-vriendin Micky Hoogendijk, met wie hij in 1994 een bomaanslag overleefde, steunt de oproep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden