Rob Murray nieuwe artistiek leider Amsterdam Fringe Festival

De Zuid-Afrikaan Rob Murray wordt de nieuwe artistiek leider van het Amsterdam Fringe Festival, zo maakt het festival vandaag bekend.

Rob Murray Beeld Polle B. Willemsen
Rob MurrayBeeld Polle B. Willemsen

Hij volgt per 1 januari medeoprichter Anneke Jansen op. Na tien jaar nam zij ontslag ten behoeve van nieuw elan.

Murray (42) geldt als een opvallende keuze: een onbekende in de Nederlandse kunst- en theaterwereld, een man met vooral ervaring als regisseur en bovendien geboren en woonachtig in Zuid-Afrika. Hij is co-artistiek directeur van de Zuid-Afrikaanse theatergroep A Conspiracy of Clowns en maakt werk dat zich laat omschrijven als bewegingstheater en mime. Ook geeft hij les aan de Rhodes University. Murray presenteerde regelmatig werk op het National Arts Festival Fringe in Grahamstown. In 2014 stond hij daar met de voorstelling Piet se Optelgoed. Deze werd door Jansen geselecteerd voor het Amsterdam Fringe Festival 2015.

Toen Murray afgelopen september in Amsterdam was, zag hij de vacature, die was gericht op internationale kandidaten. In een opwelling besloot hij te solliciteren, vertelt hij over de telefoon.

'Een stap voorwaarts'

Murray zegt dat hij met het festival 'een stap voorwaarts' wil zetten de 'komende tien jaar'. Een Fringe Festival moet volgens hem de avant-garde van het theater laten zien en is dus gebaat bij 'continue vernieuwing'. Hij wil gaan onderzoeken hoe geïntensiveerde samenwerkingen met de gemeente, de artiesten en de sociale instanties in de stad daaraan kunnen bijdragen.

'Het Fringe gaat over vernieuwing', zegt Murray. 'Een internationale artistiek leider is dan geen gekke keuze. Ik heb geen banden noch geheime motieven en ik kan, zo nodig, de moeilijke vragen stellen.' Het Amsterdam Fringe Festival is elk jaar in september, tegelijk met het Nederlands Theater Festival, en heeft een open inschrijving. Murray wil naar Amsterdam verhuizen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden