Roamen in de EU is een lust, maar ook een last: waarom de Sint-Pieter bekijken als je ook kunt appen?

Nu het gebruik van de smartphone in andere EU-landen niets extra meer kost, hebben sommige toeristen in Rome voor weinig anders meer aandacht. Niet iedereen is daar blij mee.

Voor de Sint-Pieter. Beeld Nicola Zolin
Voor de Sint-Pieter.Beeld Nicola Zolin

Fausto Giorgetti (58) van de krantenkiosk op Piazza Capranica, pal naast het Pantheon, dacht lange tijd dat Frits Bolkestein zijn ondergang zou inluiden. Het was immers de 'Bolkesteinrichtlijn' waardoor het Europese vergunningensysteem voor onder andere krantenkiosken volledig op de schop moest. Opeens waren er 'transparante, openbare aanbestedingen' nodig, zegt Giorgetti met een vies gezicht. Bijna raakte hij zijn kiosk kwijt.

Sinds zes weken komt het gevaar uit een andere hoek. Of beter: draagt het gevaar een andere naam. Nu lijkt namelijk een andere VVD'er Giorgetti naar de rand van de afgrond te duwen: Neelie Kroes.

KPN verliest omzet door roamende reizigers

De omzet van telecombedrijf KPN is het afgelopen jaar met tientallen miljoenen gedaald door het verdwijnen van de roamingkosten in de Europese Unie. De totale omzet van het bedrijf is met 6,6 procent gedaald naar 1,6 miljard euro. Klanten hoeven door de nieuwe Europese regelgeving geen rekening meer te houden met extra kosten voor roaming in het buitenland. Deze kosten zijn nu voor de telecomprovider. Hiernaast verliest het bedrijf ook meer klanten doordat steeds meer bedrijven traditionele telecomdiensten links laten liggen, ten gunste van nieuwe technologieën.

'Ooit, voordat de iPhone bestond, verkocht ik honderden stadsplattegronden per maand', legt Giorgetti uit. 'Honderden. En daarnaast nog tientallen reisgidsen en kranten uit alle landen. Dat werd de afgelopen jaren natuurlijk al wat minder, maar zo slecht als deze zomer heb ik het nog niet meegemaakt. Ik heb deze maand hoogstens twintig plattegronden verkocht. Ik weet niet meer wat ik moet doen.'

En Kroes is dus de hoofdverantwoordelijke voor Fausto's malheur. Dankzij haar werk als voormalig eurocommissaris Digitale Agenda mogen telecombedrijven sinds 15 juni geen extra kosten meer rekenen voor mobiel internetgebruik in het buitenland. Roam like at home, zoals dat in Brussels marketingjargon heet. Of, in de plaatselijke variant: Rome like at home.

Voor het Pantheon. Beeld Nicola Zolin
Voor het Pantheon.Beeld Nicola Zolin

De weg naar de pizzeria

In de praktijk betekent dit dat iedere Europese toerist vanaf nu gratis Google Maps kan openen om de weg naar Pizzeria Baffetto te vinden, of Wikipedia om op te zoeken wie Marcus Agrippa ook alweer was. Het gevolg: Fausto verkoopt alleen nog kaarten en reisgidsen aan 6o-plussers en Aziaten. De Telegraaf van gisteren heeft hij überhaupt niet meer in zijn assortiment.

Sommige vakantiegangers vinden dat ze op 15 juni wakker werden in een verbeterd Europa. Cathleen Foderaro begeleidde voor haar werk bij een Italiaans toerismebureau eind vorige maand bijvoorbeeld een groep Nederlandse bloggers en vloggers op een reis over het Italiaanse platteland. 'Dat was - tja, hoe zeg je dat? - anders dan voorheen. Al tijdens het allereerste ritje vanaf het vliegveld vergeleken ze met elkaar wie het beste signaal had en sloegen ze aan het internetten', zegt Foderaro. 'Dat ging eigenlijk de hele reis zo door. Alleen het avondeten was, in vergelijking met vroeger, wat normaler. Vroeger was dat namelijk het moment bij uitstek om via de restaurantwifi foto's en video's door te sturen. Nu hadden ze dat overdag allang gedaan en konden we eindelijk gewoon eten. Althans: na het fotograferen van ieder gerecht natuurlijk.'

Toch is niet iedere toerist enthousiast over de verruimde mobiele mogelijkheden. Zo arriveert de werkmail van Wim ('liever geen achternaam') uit Dordrecht deze vakantie onafgebroken in zijn broekzak, waardoor hij, ondanks zijn out-of-officereply, om de zoveel minuten zijn telefoon controleert. En nu de kinderen van Margreet ('mijn achternaam geef ik niet') uit Leiden zich digitaal onbegrensd weten, verkozen ze vanmiddag hun Whatsappgesprekken boven het bekijken van de Santa Maria Maggiore.

Lees verder onder de afbeelding.

Op een bankje voor het Vaticaan. Beeld Nicola Zolin
Op een bankje voor het Vaticaan.Beeld Nicola Zolin

Dichterlijke vrijheden

Wifiwachtwoorden vragen aan een restauranteigenaar hoeft dus niet meer, en rondtrekkende Nederlanders kunnen al vanuit hun stationwagen de camping voor vanavond boeken. Daartegenover staat dat geen enkele leraar Latijn zich tijdens de aanstaande Romereis voor de bovenbouwklas nog dichterlijke vrijheden kan permitteren over die kapel die 'volgens mij in 1745 is gebouwd' - Wikipedia is immers genadeloos.

'Je merkt dat je jezelf hierdoor anders gaat gedragen', zegt studente Renske Fokkema uit Groningen. 'We stonden net bijvoorbeeld bij de Sint-Pieter en toen heb ik toch iets op Snapchat gezet. Gewoon omdat ik dacht: het kan, dus waarom niet?' Samen met haar vriend reisde ze deze vakantie via Albanië naar Italië. 'In Albanië hadden we geen gratis internet, en ik moet eerlijk toegeven: eigenlijk was dat leuker. Als je iets niet begrijpt, spreek je gewoon een plaatselijke bewoner aan of je loopt ergens naar binnen. Hier pak je direct je telefoon erbij. We proberen de laatste dagen onze telefoons weleens op vliegtuigstand te zetten, maar dat is toch niet hetzelfde.'

Lees verder onder de afbeelding.

Voor de Sint-Pieter. Beeld Nicola Zolin
Voor de Sint-Pieter.Beeld Nicola Zolin

'Toch zie ik het vooral als een voordeel', zegt Wims vrouw Arine bij het Pantheon. 'Ik ben nu bijvoorbeeld aan het whatsappen met mijn dochter. Je zou kunnen zeggen dat dit afleidt van al het moois hier, of dat het mijn rust verstoort, maar weet je wat het is? Ik kan zelf toch pas écht genieten als ik weet dat het met de anderen thuis goed gaat. Dus eigenlijk is het veel beter zo.'

Lees ook

Vakantiegangers in de Europese Unie zijn voor telecombedrijven veranderd van melkkoeien in kostenposten. Mobiel bellen of internetten in andere lidstaten kost sinds 15 juni evenveel als in het eigen land, iets waarvan de consument massaal gebruikmaakt. KPN rekent dat dat tussen de 40- en 50 miljoen euro scheelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden