RecensieTheater

Ritme van Het laatste gesprek zat tijdens de première nog niet helemaal lekker (drie sterren)

Scène uit Het laatste gesprek Beeld Moon Saris
Scène uit Het laatste gesprekBeeld Moon Saris

Voor iedereen die wel eens bij een loket heeft moeten verschijnen, of dat nu bij het UWV, de IND of elders was, is het een herkenbare nachtmerrie. De functionaris van dienst zegt nee. Regels zijn regels. Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen. In de theatervoorstelling Het laatste gesprek tonen actrices Anne Gehring en Vera Ketelaars precies zo’n nachtmerrie, maar dan extremer, absurder. Theater op zijn kafkaiaans.

Het duo speelt een confrontatie tussen een cliënt (Ketelaars) en een functionaris (Gehring). De details van de situatie blijven bewust vaag. Het wordt niet duidelijk wat de cliënt wil, een verblijfsvergunning, uitkering of baan of in wat voor gebouw ze zitten. Er zijn alleen een lange tafel, twee stoelen en twee overheadprojectoren. Waar het om draait, is het gesprek, de taal waarmee de functionaris probeert een greintje menselijkheid te behouden, terwijl ze als een robot gestandaardiseerd beleid uitvoert. ‘De computers hebben het nooit fout.’ En ook de (lichaams)taal waarmee de cliënt probeert haar woede en frustratie in te houden over de steeds ergere bureaucratische hel waarin ze beland is. Want de ander heeft een rode noodknop. ‘Als je agressief wordt, dan komen ze je halen. Dan is het allemaal voorbij.’

null Beeld Moon Saris
Beeld Moon Saris

Tijdens de première in Amsterdam zat het ritme van de voorstelling nog niet helemaal lekker: gekke tijdsprongen en soms een haperende dialoog. Maar de essentie is interessant en de ontwikkeling van de personages houdt de spanning erin. Beide vrouwen breken uiteindelijk uit hun rol. De een is niet alleen maar zielig en de ander niet alleen maar boosaardig. Iedereen verlaat de ruimte getekend.

Het laatste gesprek, van en door Gehring & Ketelaars, regie Nina Spijkers en Belle van Heerikhuizen. 13/12, WOW, Amsterdam. Tournee t/m 23/3.

null Beeld Moon Saris
Beeld Moon Saris
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden