Rijxman definitief opvolgster Hagoort bij NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft Shula Rijxman definitief benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Ze volgt Henk Hagoort op, die vanaf 1 september bestuursvoorzitter is van Hogeschool Windesheim in Zwolle. De 56-jarige Rijxman was al benoemd tot zijn tijdelijke vervanger, nu volgt ze hem definitief op.

Redactie
Shula Rijxman Beeld anp
Shula RijxmanBeeld anp

Naast de benoeming van Rijxman heeft de raad van toezicht van de NPO ook besloten om de raad van bestuur van de publieke omroep uit te breiden van twee naar drie personen.

'Shula Rijxman beschikt over de juiste competenties, heeft uitgebreide ervaring en een sterke toekomstvisie op de media om in de komende veeleisende jaren leiding te geven aan de NPO. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er voor het eerst in de geschiedenis van de publieke omroep een vrouwelijk voorzitter is gekozen', aldus voorzitter Bruno Bruins van de raad van toezicht woensdag op de site van de NPO.

Toekomstbestendig

Rijxman noemt het 'een eer en voorrecht om juist in deze tijd leiding te mogen geven aan de NPO'. 'Met omroepen, programmamakers, producenten en de medewerkers van de NPO bouwen we samen aan een sterke en herkenbare publieke omroep die toekomstbestendig is.'

De publieke omroep is volgens Rijxman 'belangrijker dan ooit'. 'In totale onafhankelijkheid geven we vorm aan onze veelkleurige samenleving. En laten we ons publiek ook de andere kant van het verhaal zien. Die diversiteit brengt alleen de publieke omroep.'

Rijxman werkte de afgelopen jaren al nauw samen met Hagoort. Ze is medeverantwoordelijk voor de introductie van de NPO als merk. Begin dit jaar stelde ze zich tot doel de diversiteit binnen de publieke omroep verder te vergroten.

Rijxman stond vorig jaar op plek 196 in de Top 200 van de meest invloedrijke Nederlanders volgens de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook

'De samenleving is aan het veranderen. Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden', zei Shula Rijxman in januari bij de nieuwjaarsreceptie van de NPO.

De Nederlandse publieke omroep gaat flink investeren in het online aanbieden van programma's. Uitzendingen zullen vaker on demand beschikbaar zijn voordat ze op televisie worden vertoond. De NPO volgt daarmee het voorbeeld van Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden