Rijksmuseum werkt aan Haags filiaal

Het Rijksmuseum wil een filiaal openen in Den Haag, gewijd aan de Nederlandse parlementaire geschiedenis...

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Het filiaal is gedacht in Plein 26, een leegstaande vleugel van Sociëteit De Witte pal tegenover de westelijke ingang van het Binnenhof en het Mauritshuis. Het Rijks huurt het gebouw tijdelijk vanaf 1 mei om een exploitatieplan te kunnen ontwikkelen.

Het Rijksmuseum biedt het filiaal aan als mogelijk onderdeel van een toekomstig Nationaal Historisch Museum (NHM). ‘Zo’n NHM kun je nooit in je eentje doen, en misschien zelfs wel niet op één locatie’, zegt Jan Willem Sieburgh, de zakelijk directeur van het Rijksmuseum.

Een marketingman van de gemeente Den Haag wees hem op het leegstaande Plein 26, zoals het filiaal ook moet gaan heten. Sieburgh leidt al enige tijd potentiële partners rond door het gebouw. ‘Er is nog niets rond’, benadrukt hij, ‘maar iedereen die ik het laat zien, is meteen verkocht. Dit is een droomlocatie voor zo’n project.’

Historische tentoonstellingen
Het initiatief komt op een moment dat de plannen voor een NHM in het slop dreigen te raken. Vorig jaar besloten een vrijwel unanieme Tweede Kamer en het toenmalige kabinet dat er zo’n museum moet komen, maar donderdag bleek dat de huidige regeerploeg is vergeten geld te reserveren.

Anderhalf jaar geleden al wierp het Rijksmuseum zich op als de ideale beheerder van een NHM. Directeur Ronald de Leeuw wees toen op de politieke onafhankelijkheid van het Rijks. ‘Iedere schijn van officiële staatsgeschiedenis moet worden vermeden.’

In Plein 26 moeten historische tentoonstellingen komen, met foto’s en films van bijvoorbeeld het Nationaal Archief en het instituut voor Beeld & Geluid, en objecten uit de collectie van het Rijks, de grootste nationale schatkamer van kunst en geschiedenis.

‘Een van onze taken is het verleden betekenis te geven in het heden’, zegt Sieburgh. Verder denkt hij aan een tv-studio voor interviews met politici en een educatief programma voor jongeren van 16 tot 18 jaar oud, gekoppeld aan een wandelroute langs de Haagse hotspots uit de parlementaire historie.

Op het dak, waar ook een terras is met een feëriek uitzicht over de ministeries en parlementsgebouwen, is een politiek café-restaurant gepland. Sieburgh schat de benodigde investering in het Art Deco-gebouw uit 1930 op enkele miljoenen euro’s. ‘Wij willen dit project alleen doorzetten als het zichzelf kan bedruipen.’

Zaterdag meer in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden