Rijksmuseum verhoogt toegangsprijs, ondanks recordaantal bezoekers
Al twee keer stuurde het Rijksmuseum in Amsterdam een juichend persbericht de wereld in over een recordaantal bezoekers. In december meldde het museum dat het sinds de heropening op 13 april 2013 ruim 2,2 miljoen belangstellenden heeft verwelkomd. Een jaar na de opening was dat aantal gestegen tot 2.780.903. Ondanks die enorme toeloop verhoogt het museum over twee maanden de toegangsprijs met 2,50 euro tot 17,50.
'Let op: op 1 november opent de Philipsvleugel, de nieuwe tentoonstellingsvleugel. Per 1 november zullen ook de prijzen wijzigen', valt te lezen op de internetpagina van het museum.
De Philipsvleugel is het deel van het Rijksmuseum waar tijdens de lange verbouwing de topstukken werden getoond. Na de heropening van het Rijks is deze vleugel gerenoveerd. De exploitatie van de 1.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Maar die kunnen niet de enige reden zijn voor een prijsverhoging van bijna 17 procent. Ter vergelijking: het expositie-oppervlakte in het hoofdgebouw meet 14.500 vierkante meter.
Gelegenheidsprijs
De opslag is dan ook niet rechtstreeks het gevolg van de heropening van de Philipsvleugel, geeft een woordvoerder toe. Het huidige toegangstarief van 15 euro is volgens haar een 'speciale gelegenheidsprijs' die voor de heropening van het Rijksmuseum werd vastgesteld. 'We wilden in het eerste openingsjaar een sympathieke prijs', zegt de woordvoerder. 'Het tarief van 17,50 euro is gebaseerd op een gezonde bedrijfsvoering.'
Heeft het museum dan een tekort opgelopen door het vriendelijke openingsbod aan de bezoeker? Dat wordt door het museum ontkend. 'Die prijs hebben we ons kunnen permitteren door de vele bezoekers.'
Het Rijks heeft nog meer slecht nieuws aan het prijsfront: tijdens de tentoonstelling Late Rembrandt (12 februari - 17 mei 2015) wordt een toeslag geheven van 7,50 euro. Bezoekers zonder kortingskaart moeten dan 25 euro betalen, Museumkaarthouders en kinderen alleen het supplement.
Record
Toeslagen voor bijzondere tentoonstellingen komen meer voor, maar 7,50 euro is, voor zover valt na te gaan, een record. Volgens de woordvoerder is het maken van deze expositie, waarbij wordt samengewerkt met de National Gallery in Londen, 'enorm' duur. Rembrandt Laat toont een uitgebreid overzicht van het werk dat de schilder maakte tussen circa 1652 en zijn dood in 1669. De expositie is eerst in Londen te zien.