Rijksmuseum krijgt 30 jaar geleden gestolen beeld terug

Bijna dertig jaar nadat het was gestolen, heeft het Rijksmuseum in Amsterdam het zestiende-eeuwse beeldje Hercules van de Nederlandse beeldhouwer Willem van Tetrode teruggekregen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Conservator Frits Scholten van het Rijksmuseum noemt het bijna 40 centimeter hoge beeldje een kernstuk van de collectie bronzen. Het werd op 17 oktober 1968 tijdens de openingsuren van zijn sokkel gehaald. Sindsdien heeft het museum geregeld ruchtbaarheid gegeven aan de vermissing, opdat veilinghuizen en kunstkenners zouden blijven uitkijken naar het beeld.

Een medewerker van veilinghuis Sotheby's herkende de Hercules in december 1996 op de veiling van een minder vooraanstaande firma in Zwitserland. Kort daarvoor was de medewerker van Sotheby's bij een veiling in Londen geattendeerd op de vermissing. Het Rijksmuseum had er in de catalogus van de Londense veiling nog eens melding van gemaakt. In de Zwitserse collectie zaten nog meer uit diefstal afkomstige voorwerpen. Voor het beeldje gold een richtprijs van een paar duizend franken, terwijl de werkelijke waarde volgens Scholten tussen de 0,5 en 1 miljoen gulden ligt.

De terugbezorgde Hercules is een van de vier bekende versies in de wereld en de enige in een openbare verzameling. Hij is vanaf 11 april in het Rijksmuseum te bezichtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden