Rijksmuseum kiest definitief voor een sobere entree
Het Rijksmuseum ziet voorlopig af van de bouw van een monumentale entree met trappen in de onderdoorgang. Het museum wil de heropening in 2013 niet in gevaar brengen. Volgens directeur Wim Pijbes, vurig voorstander van een entree met grandeur, is het risico op nieuwe vertragingen te groot. ‘Ik heb, voor dit moment, met pijn in het hart afscheid genomen van dit plan.’
Er komen nu toch draaideuren en liften aan de zijkant, waardoor de bezoekers naar binnen kunnen. Fietsers gaan, zoals voor de sluiting van het museum ook het geval was, het midden van de onderdoorgang gebruiken.
Over de openbare onderdoorgang wordt al lange tijd gestreden. In het oorspronkelijke renovatieplan van de architecten Cruz en Ortiz zouden er in het midden brede trappen komen naar het lager gelegen binnenplein. Tot woede van onder meer de Fietsersbond zou het doorgaand verkeer van de zijbeuken gebruik gaan maken. Het plan leidde tot de oprichting van het Comité Red de onderdoorgang.
In het uiteindelijke compromis werd voor de oplossing met twee draaideuren en twee liften gekozen. Maar Pijbes, die midden 2008 werd aangesteld, heeft zich daar nooit bij neergelegd. ‘Bij een goede entree begint je succes’, zei hij vorig jaar bij de presentatie van het nieuwe plan, dat hij samen met Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol bedacht. ‘Alles aan het Rijksmuseum is groot, maar we komen er binnen via draaideurtjes. Dat kan niet.’
Pijbes en Van der Pol lieten de architecten een nieuw plan maken, waarbij in de ene helft van de onderdoorgang alsnog trappen kwamen, en de andere helft voor de fietsers was. Maar volgens Pijbes is nu gebleken dat het doorvoeren van dit plan te grote risico’s op vertraging met zich meebrengt.
‘De bouw is nu in alle hevigheid bezig’, zegt Pijbes. ‘Als we de entree willen veranderen, brengt dat een cocktail van meerwerk met zich mee. Daarover moeten dan weer afspraken worden gemaakt met de verschillende aannemers. En dan is er ook nog het risico op vertraging bij de vergunningverlening, als er procedures zouden worden aangespannen. De bouw loopt nu goed, er moeten geen complicerende factoren bijkomen.’
Pijbes zegt dat hij zelf heeft besloten de plannen niet door te zetten. Er is volgens hem geen sprake geweest van druk van de ministeries van VROM en OCW, die verantwoordelijk zijn voor de renovatie. Oud-minister Plasterk (Cultuur) beloofde de Tweede Kamer eerder dat er geen sprake zal zijn van nieuwe vertragingen, of hogere kosten. Het museum had al in 2008 heropend moeten worden.
Pijbes blijft erbij dat het nieuwe plan veiliger zou zijn geweest. ‘Nu blijf je het risico houden dat de verkeersstromen door elkaar gaan lopen.’ Bouwkundig blijft het mogelijk om Pijbes’ alternatief alsnog door te voeren.