Rijks wil passage met grandeur

Het Rijksmuseum wil alsnog een monumentale entree met trappen bouwen in de openbare passage onder het museum.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oud-Zuid, verantwoordelijk voor de vergunningverlening, heeft geoordeeld dat de plannen haalbaar zijn. Het museum wil nu gaan overleggen over het indienen van een nieuwe bouwvergunning.

De twee architecten van de renovatie, Antonio Cruz en Antonio Ortiz, hebben de afgelopen maanden op verzoek van directeur Wim Pijbes en Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol aan een nieuw ontwerp gewerkt.

Goede entree

Volgens het huidige ontwerp komen er in de zijkanten van de passage twee draaideuren en een lift. ‘Daar spreekt geen grandeur uit’, zegt Pijbes. ‘Bij een goede entree begint je succes. Alles aan het Rijksmuseum is groot, maar we komen er binnen via draaideurtjes. Dat kan niet.’

De inrichting van de doorgang onder het museum is omstreden. In het allereerste plan wilden de architecten de entree precies in het midden leggen, ook met trappen, en de voetgangers en fietsers er aan beide kanten langs laten gaan. Voor de huidige oplossing werd gekozen mede onder druk van de Fietsersbond, die vreesde dat fietsers en voetgangers met elkaar in botsing zouden komen.

Fietsers

In het nieuwe plan rijden de fietsers, vanaf het noorden gezien, aan de linkerkant. Aan de rechterkant lopen de voetgangers. De twee stromen worden gescheiden gehouden door een glazen hek.

Volgens voorzitter Egbert de Vries van het stadsdeel Oud-Zuid is het voordeel van het nieuwe plan dat de entree van het museum een veel duidelijker gezicht krijgt. ‘En deze oplossing biedt meer veiligheid dan de oude, door de strikte scheiding van fietsers en voetgangers.’ Toch verwacht De Vries ook tegenstand. ‘Ik heb niet de illusie dat iedereen deze plannen direct luid applaudisserend zal accepteren.’

De nieuwe passage van het Rijksmuseum op een impressie. (Rijksmuseum)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.