Rijks had ‘principalen’, maar geen echte baas

‘Ik vond het heel deftig om principaal te zijn, zo samen met de ministers’, zegt Ronald de Leeuw, directeur van het Rijksmuseum, in NRC Handelsblad van vrijdag....

Joost Ramaer

Uit het verhaal blijkt dat het museum hoogstwaarschijnlijk weer later opengaat: niet eind 2009, maar in 2011, misschien zelfs 2012. Dat zou betekenen dat het Rijks liefst acht of negen jaar dicht blijft voor het publiek – op de Philips-vleugel na. De reden: ‘Men is in den blinde begonnen’, zegt een van de betrokkenen bij de bouw.

Dat zijn er nogal wat. Naast De Leeuw de ministeries van OCW en VROM, Cruz en Ortiz, de Spaanse architecten van het ‘Nieuwe Rijksmuseum’, restauratie-architect Gijsbert van Hoogevest, de Rijksgebouwendienst, eigenaar van het gebouw, Monumentenzorg, en, last but not least, de bestuurders van Amsterdam en het stadsdeel Oud-Zuid.

Berucht werd de rel in 2004 rond de fietstunnel die door het museum loopt. Zeer tegen hun zin moesten Cruz en Ortiz na hevige protesten hun ontwerp herzien om de fietsers meer ruimte te geven. Dat leverde een jaar vertraging op. Maar de grootste schep zand in de verbouwingsmachine was de gekozen organisatiestructuur. De ‘principalen’ – De Leeuw, OCW en VROM – hadden ieder vetorecht. Niemand was de baas. Pas in 2006 greep toenmalig staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan in: ‘Er was iemand nodig die zei: zo gaan we het doen.’

De bouwheren onderschatten toen al drie jaar lang – het Rijks ging eind 2003 dicht – zowat alle problemen op hun bord. Hoe lang het zou duren om de ruim tachtig benodigde vergunningen rond te krijgen. De wrijving tussen Van Hoogevest en Cruz en Ortiz. De koppigheid van Ronald de Leeuw.

Die is nu op vakantie. Hij heeft het NRC-verhaal gelezen en akkoord bevonden. ‘Maar het blijft wel de versie van één journalist’, zegt zijn woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden