Rijks-directeur in roerige tijden

Levie leidde veertien jaar het Rijksmuseum en speelde ook een grote rol als adviseur.

Michiel Kruijt
Simon Levie (links) in 1983. Beeld ANP
Simon Levie (links) in 1983.Beeld ANP

Simon Levie, oud-directeur van het Rijksmuseum, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Levie stond van 1975 tot 1989 aan het roer van het museum, een tijd waarin de rijkssubsidie flink werd gekort. Zijn opvolger, Henk van Os, zou hem later prijzen omdat hij ondanks de bezuinigingen geen enkel personeelslid had ontslagen.

Levie studeerde na de oorlog - hij overleefde het concentratiekamp Bergen-Belsen - in Italië kunstgeschiedenis en maakte naam nadat hij in 1963 directeur was geworden van het Amsterdams Historisch Museum, dat naar het voormalige Burgerweeshuis zou verhuizen. Hij geldt als de grondlegger van het Amsterdam Museum, zoals het nu heet, omdat hij de verbouwing en inrichting van de nieuwe locatie leidde en het Rijksmuseum wist te bewegen tot het overhevelen van bruiklenen van de stad naar zijn museum. Het had iets komisch dat hij daarna het Rijks ging aanvoeren.

Na zijn pensionering bleef hij een voorname rol spelen in de kunst. Hij was nog enkele jaren betrokken bij het Rembrandt Research Project, dat hij in 1968 samen met anderen had opgericht. Hij maakte tentoonstellingen (waaronder een over aboriginal art, een 'liefde op het eerste gezicht'), en trad op als adviseur, bijvoorbeeld van Museum Thyssen-Bornemisza in Madrid. Hij hielp ook verzamelaars hun collectie vorm te geven, zoals het echtpaar De Mol van Otterloo. Hun verzameling oude Hollandse meesters was in 2010 in het Mauritshuis te zien.

Levie zou volgens mediaberichten ook koningin Beatrix hebben geadviseerd bij aankopen voor haar kunstcollectie. Hij was niet alleen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, maar ook drager van de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden