Rijker worden van Ray, Gladiator en The Queen

Een conferentie over leiderschap, onderdeel van het IFFR, toont machtige heren en dames op filmdoek...

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

Het International Film Festival Rotterdam is een veelkoppig monster. Naast de honderden films in de bioscopen zijn er tentoonstellingen in de meeste Rotterdamse musea, er zijn muziekoptredens, en er is zelfs een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd met regisseurs en critici.

Het concert- en congresgebouw de Doelen was donderdag het toneel van de conferentie Leiderschap in Beeld, een initiatief van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met het festival en het Rotterdamse trainingsbureau Performatica. Kaarten kostten 595 euro, exclusief btw, inclusief lunch en consumpties.

De Rotterdamse burgemeester Opstelten kwam de deelnemers welkom heten, riep iedereen op naar The Queen te gaan kijken, en toonde zijn favoriete ‘leiderschap fragment’: de Britse premier Tony Blair die zijn Irak-beleid verdedigde.

Vervolgens werden de leiders en aspirant-leiders – vooral werknemers van de gemeente Rotterdam, ministeries, banken en andere grote bedrijven – door Manfred van Doorn (top executive coach, filmkenner en auteur van het boek Leiderschap. Een reis in beeld) meegenomen op een ‘odyssee langs onvergetelijke filmfragmenten’.

De informatieve, amusante lezing bestond uit een half minuutje uit Apocalypse Now (‘Zolang de bommen naast hem inslaan, is Robert Duvall een stabiel leider. Als hij wordt geraakt, is hij een grote domkop’), fragmenten uit Erin Brockovich, Gladiator, Ray, Highlander, Syriana, La vita è bella en tientallen andere films.

De mentor uit The Matrix kwam langs, de selectiecommissie uit The Full Monty, en de ‘schijnkoning’ in Titanic (‘Leonardo DiCaprio kan wel roepen dat hij de koning van de wereld is, maar direct vergaat het schip’).

Over beproevingen ging het, over mildheid, compassie en dienend leiderschap van Rita Verdonk, de Dalai Lama, Margaret Thatcher, en Sinéad O’Connor. ‘Voel wat het met je doet, houd het overzicht en leg verbanden met wat het jouw leiderschap te bieden heeft’, was het devies van Van Doorn (‘Ik zie duizenden films per jaar’).

’s Middags waren er ‘parallelsessies en petit comité’ met welluidende titels als Femme Vitale, Ich bin ein Berliner en Rare jongens, die Chinezen.

Tot slot was er een paneldiscussie onder leiding van René Mioch. Aan de hand van de favoriete filmfragmenten van de panelleden ging Mioch op zoek naar succesfactoren van leiderschap, de valkuilen voor managers en het antwoord op de cruciale vraag: hoe word ik een (betere) leider?

Sandra den Hamer, directeur van het IFFR, koos de openingsscène uit de Italiaanse film Cover boy... l’ultima rivoluzione van Carmine Amoroso, opgenomen in het programmaonderdeel ‘Sturm und Drang’. Daarin zijn beelden te zien van wereldleiders uit de 20ste eeuw, eindigend met de Roemeense dictator Ceausescu, die een toespraak houdt op het balkon van zijn paleis in Boekarest. ‘Dat is het moment dat hij voor het eerst een teken van zwakte toont. Omdat hij het nooit gedaan had, betekende het zijn val’, aldus Den Hamer. ‘Voor mij is kwetsbaarheid een van de belangrijkste aspecten van goed leiderschap.’

Na afloop waren de reacties positief. ‘Je wordt er toch wel rijker van’, zei een man in pak. Een vrouw wilde La vita è bella wel weer eens in zijn geheel zien. Marleen van Gemert, hoofd afdeling MD van de gemeente Rotterdam: ‘Dit heeft zo veel impact. Dat visuele werkt heel sterk.’

Ook Frans Wijngaarden, directeur van het Rotterdamse trainingsbureau Performatica (‘Ik ben helemaal lijp van leiderschap’), was tevreden. ‘Er waren bijna vierhonderd mensen. Wat mij betreft: to be continued!’

Zie: www.cinema.nl

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden