Recept Tuinbonenpuree met andijvie

Rijk smakend armeluiseten: Tuinbonenpuree met andijvie

Voorgerecht voor 2 personen

Tuinboonpuree met andijvie. Beeld Sake Slootweg

Ingrediënten

150 gr gedroogde tuinbonen (Turkse supermarkt)

1 middelgrote ui, gesnipperd

1 laurierblad

500 gr andijviebladeren, gewassen

1 teentje knoflook, in schijfjes

extra vierge olijfolie

Enthousiast vertelde ik een vriend dat ik een tarte tatin met tomaat had gemaakt. ‘Lekker hoor’, zei hij ‘wel erg 2015.’ Daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in. Ik weet nooit wanneer culinaire trends komen en ook niet wanneer ze gaan. Zijn we al gestopt met komboecha en wecken? Ik heb geen idee.

Ik ben namelijk nogal eenkennig als het op restaurantbezoek aankomt en ik bestel er ook nog eens altijd hetzelfde. ’s Ochtends al weten dat ik ’s avonds îles flottantes ga eten. Fantastisch.

Bij mijn favoriete osteria in de Amsterdamse Vijzelstraat ging dit laatst alleen even mis. Toen ik zoals altijd baccalà mantecato wilde bestellen, bleek de mousse van stokvis al op. Beteuterd koos ik daarom maar voor iets anders: tuinbonenpuree met wilde cichorei. Een armeluisgerecht uit Apulië, vertelde chefkok Vezio mij.

De romige puree ging perfect samen met de bittere smaak van de cichorei. U begrijpt, inmiddels kom ik bij de osteria voor stokvis en mijn nieuwe favoriet.

In Nederland kennen we het woord ‘cichorei’ van de surrogaatkoffie maar in het plantengeslacht cichorium zitten ook andijvie, frisee, witlof en nog veel meer soorten en variëteiten. Wilde cichorei schijn je, zoals de naam zegt, in Nederland op veel plekken te kunnen plukken. In winkels vond ik hem niet. Thuis gebruik ik daarom gewoon andijvie.

Bereiding

Week de bonen een nacht in water. Giet ze af, doe ze met de ui, laurier en een snufje zout in een pan en giet er water bij tot de bonen een half vingerkootje onderstaan (ongeveer 250 ml). Kook de bonen zonder deksel in ongeveer 2 uur zachtjes gaar. Laat niet droogkoken en doe er in het laatste uur bijvoorbeeld nog twee keer een scheutje (50 ml) water bij. De bonen krijgen vanzelf de juiste consistentie, ergens tussen dunne aardappelpuree en dikke snert. Vis de laurier eruit, roer om en controleer op zout en peper. 

Snijd de witte andijviestronken weg en snijd de overgebleven groene bladeren in de lengte in repen. Fruit de knoflook in een scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Doe de andijvie er (in porties) bij en bak op middelhoog vuur tot het blad geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Schep op ieder bord een plat rondje bonenpuree, besprenkel ruim met olijfolie en leg er een bergje andijvie boven op.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.