Rijk geeft relatief minder aan kunst

Het Rijk geeft relatief steeds minder geld uit aan kunst. De gemeenten hebben die achteruitgang de afgelopen jaren deels opgevangen....

Van onze verslaggever Harmen Bockma

Volgens Berenschot is de groei van de rijkssubsidies voor kunstinstellingen de afgelopen jaren steeds sterker gaan achterlopen bij de groei van de totale rijksuitgaven. Vooral de grote gemeenten hebben die achteruitgang ten dele gecompenseerd. De cijfers worden zondagmiddag gepresenteerd tijdens een debat in Amsterdam over het beleid van minister Plasterk van Cultuur.

In 1998 bedroegen de uitgaven van het ministerie van OCW aan kunst en cultuur 0,74 procent van de totale rijksuitgaven, in 2007 was dat 0,56 procent, een achteruitgang van 24 procent.

De totale inkomsten van de gesubsidieerde kunstsector bedragen 4,5 miljard euro per jaar. ‘Daarvan neemt het rijk 19 procent voor zijn rekening, de gemeenten 37 procent en de provincies 5 procent’, zegt adviseur Bastiaan Vinkenburg van Berenschot. De rest komt uit andere bronnen zoals entreegelden en sponsoring.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht besteden per inwoner 185 euro per jaar aan kunst en cultuur. Voor de overige gemeenten is dat 92 euro. Het Rijk geeft per jaar per hoofd van de bevolking 50 euro uit. ‘De gemeentes zorgen per jaar voor steeds meer prachtige podia, maar het Rijk blijft achter bij het steunen van gezelschappen die de podia kunnen bespelen’, zegt voorzitter Ad ’s-Gravesande van Kunsten ’92.

‘De kunstwereld wordt steeds gezien als een rupsje nooitgenoeg. Maar uit deze cijfers blijkt dat er inderdaad een achterstand is ontstaan. Minister Plasterk heeft grote ambities met de kunst- en cultuursector, maar extra geld ervoor stelt hij niet beschikbaar.’ De kunstinstellingen gaan vanaf zondag actievoeren onder het motto ‘Hoed, waar ben je mee bezig’, een verwijzing naar de karakteristieke hoed die minister Plasterk vaak draagt bij kunstmanifestaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden