Aaf leest sterrenRihanna en Sinead

Rihanna is boos op Trump, fans van Sinead O’Connor maken zich boos over haar nieuwe naam

Rihanna.  Beeld AFP
Rihanna.Beeld AFP

Stop

We willen natuurlijk wel even weten hoe de sterren de tussentijdse verkiezingen hebben meegemaakt. Sommigen gingen verkleed: Sacha Baron Cohen ging als zijn oude alter ego Borat naar de stembus en zette op Instagram bij de foto van zichzelf: ‘I voted, Great Success.’

Katy Perry ging naar de stembus met haar fotogenieke hondje Pooch en dat zorgde voor, inderdaad, een goed fotomoment. Ariana Grande filmde zichzelf in een stemhokje. Kim Kardashian fotografeerde zichzelf met een I voted-sticker, terwijl haar man Ye West, die in opspraak kwam door zijn Trumpdweperij, zich opvallend stil hield.

U ziet dat het woord ‘zichzelf’ veel voorkomt in voorgaande zinnen, maar dat hoort bij de sterren. Ook voor andere sterren draaide het vooral om zichzelf bij de verkiezingen. Rihanna ontstak in woede nadat Trump een liedje van haar had gedraaid bij een verkiezingsbijeenkomst in Chattanooga. Het liedje heet Don’t Stop the Music, maar dat is precies wat Rihanna wil dat Trump doet met haar muziek, want ‘noch ik, noch mijn mensen zouden ooit bij of in de buurt van zo’n tragische samenkomst zijn’.

Ze is niet de enige die wil dat hij the music stopt; Pharrell dreigde om Trump aan te klagen omdat hij zijn hit Happy draaide bij een bijeenkomst – één dag na de aanslag op de synagoge in Pittsburgh. Ook Steven Tyler en de erven van Prince hebben gedreigd met rechtszaken als hun muziek nog gebruikt wordt.

Als zelfs dode sterren zich tegen je gaan verzetten, wordt het lastig. Trump moet maar eens kijken of Ye West nog wat voor hem kan betekenen.

Shuhada’

Sinead O Connor, nu Shuhaha', met hoofdddoek. Beeld sinead o'connor via twitter
Sinead O Connor, nu Shuhaha', met hoofdddoek.Beeld sinead o'connor via twitter

Sinead O’Connor heet sinds kort niet meer Sinead O’Connor, maar Shuhada’ Davitt, omdat ze zich tot de islam heeft bekeerd. Bekeren is trouwens echt haar ding: in 1999 werd ze priester van de Ierse orthodoxe katholieke en apostolische kerk. Later had ze daar genoeg van, en verzocht ze de paus in een open brief haar te excommuniceren.

Ook naamsveranderingen zijn haar ding; vorig jaar nog nam ze een nieuwe naam aan, Magda Davitt, om ‘vrij van de patriarchische slavennamen’ te zijn. Maar goed, dat Magda bleef kort hangen. Sinéad, nee, Magda, heet nu gewoon Shuhada’.

Op internet deelde ze een filmpje waarin ze de moslimgemeenschap bedankte dat ze haar hadden opgenomen (en waarin opviel dat ze enorme handen heeft), én een foto van zichzelf met hoofddoek. Niet per se haar beste look.

Deze week twitterde Davitt dat ze nooit meer met blanke mensen wil omgaan ‘als dat is hoe je niet-moslims noemt’ – wat ons een hele opgave lijkt. Ze kreeg een zee van boze tweets over zich heen. Wij vinden het aardig dat mensen haar nog serieus nemen en dus boos op haar worden. Wie weet is ze morgen Joods, hindoe of anders protestants en heet ze ineens Jolanda.

Wat ons ook verbaast: Shuhada’ Davitt heeft tussen alle godsdienst- en naamsveranderingen door nog tijd om muziek te maken, want ze heeft een nieuw album aangekondigd, No Mud No Lotus (Geen modder geen lotusbloem). We vermoeden dat zij de lotus is en de rest van de wereld de modder, maar dat zullen we te zijner tijd wel horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden