Tv-recensieRight Now

Right Now zou verplichte kost moeten zijn voor mensen die zich moreel superieur wanen

null Beeld

Ongeveer anderhalf jaar geleden beschuldigde een jonge vrouw de Amerikaanse komiek Aziz Ansari van seksueel misbruik. De vrouw had een naar gevoel overgehouden aan een mislukte avond uit en publiceerde haar verhaal op een blog. Een nieuw #MeToo-schandaal was geboren.

Ansari heeft altijd volgehouden dat hij zich van geen kwaad bewust was, maar in zijn optredens repte hij er met geen woord over. In zijn nieuwste show Right Now, geregisseerd door Spike Jonze en sinds vorige week op Netflix, begint hij ermee. ‘Ik ben bang geweest’, zegt hij over de afgelopen anderhalf jaar, ‘ik heb me vernederd gevoeld. Ik heb me geschaamd. En uiteindelijk voelde ik me gewoon verschrikkelijk omdat deze persoon zich zo voelde.’ Het voorval en het gevolg ervan hadden hem en mensen om hem heen doen nadenken. ‘Het heeft mij en anderen meer bedachtzaam gemaakt, en dat is iets goeds.’

Nu dat behandeld was, kon Ansari verder met waar hij het beste in is. Waar vrijwel elke komiek steen en been klaagt over het Amerika van nu, relativeert Ansari het tijdperk-Trump. Het is weleens erger geweest. Stel je voor dat er nu oorlog zou zijn, zegt Ansari, en de dienstplicht ingevoerd zou worden. ‘Met deze generatie? Nee, ik kan niet meedoen aan deze oorlog. Ik heb net een nieuw bedrijf opgezet. We maken milieuvriendelijke schoenen van cashews. Ze heten Cashoes.’

In Right Now richt Ansari zijn pijlen op het moderne sociale klimaat van vingerwijzen, hypermoraal en virtue signalling – anderen laten zien wat voor goed mens jij bent. Als voorbeeld noemt hij een schoolbal waarbij een wit meisje in Aziatische kledij was verschenen. Een jongen van Aziatische afkomst voelde zich beledigd. ‘Wat hij deed was erg tof’, vertelt Ansari. ‘Hij stapte op haar af en ze hadden een gesprek. Hij legde haar uit wat zijn bezwaren waren. Zij op haar beurt zei dat ze enkel respect en bewondering had. Ze leerden allebei over elkaars standpunt en het was...GRAPJE. Niets daarvan. Hij tweette foto’s van haar met de tekst: ‘Mijn cultuur is niet jouw GODDAMN baljurk.’ Mensen proberen elkaar af te troeven, zegt Ansari, willen laten zien dat ze meer woke of bewust dan de ander zijn. Dat is natuurlijk geen goede zaak. Maar wel heel grappig, zeker als Ansari de verteller is.

In zekere zin is Right Now meer dan een comedyshow; het is een maatschappijkritisch hoorcollege en zou verplichte kost moeten zijn voor al die zelfspotloze mensen die zichzelf moreel superieur wanen en vanachter hun toetsenbord de wereld indelen in goed en slecht.

‘Je kunt niet alles beoordelen naar de normen van 2019’, zegt Ansari in een ander gedeelte van de show over de neiging culturele uitingen uit het verleden langs de meetlat van nu te leggen. ‘We zijn allemaal kutmensen. We hebben zwakke punten. We worden ons daarvan bewust en langzaam worden we betere mensen. We maken allemaal een reis. Maar als jij denkt: ík ben geen kutmens, ík ben me al bewust van alles – dan ben je extra kut, oké?’ Oké.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden