FilmrecensieRide Your Wave

Ride Your Wave is een razendknappe verbeelding van een rouwproces ★★★★☆

Masaaki Yuasa koos een voor zijn doen conventionele stijl. Zijn speelsheid verstopt hij in de details van de film.

Ride Your Wave Beeld
Ride Your Wave

Tot zich in Ride Your Wave een dramatische gebeurtenis voltrekt en het leven van hoofdpersonage Hinako volledig wordt ontwricht, is het drama in deze Japanse animatiefilm juist nagenoeg afwezig. Maar die aanloop wordt wel verbeeld op een manier zoals alleen Japanners dat lijken te kunnen. Surfster Hinako wordt verliefd op de jonge brandweerman Minato (regisseur Masaaki Yuasa leeft zich uit met talloze animaties van water) en voor je het weet, drijf je mee op het verliefde zomervakantiegevoel dat beide personages overspoelt. Samen surfen, zoenen op een steiger, de perfecte filterkoffie maken op een gaspitje aan zee, klungelen tijdens het maken van een rijstomelet. En dat allemaal nadat hij haar heeft gered tijdens een brand in haar appartementencomplex. Er gaat op deze momenten een ongewoon spontane kalmte uit van Ride Your Wave – alleen al vanwege de aandacht die de personages tentoonspreiden voor elkaar en hun omgeving.

Wie toevallig bekend is met het werk van Masaaki Yuasa, doet er overigens goed aan de verwachtingen ietwat bij te stellen. Zijn debuut Mind Game (2004) geldt nog steeds als een manifest voor het creatieve potentieel van anime, met als hoogtepunt een scène waarin het hoofdpersonage een ontmoeting heeft met God en het opperwezen elke seconde meermaals van gedaante blijkt te wisselen.

Zo ver laat Yuasa het ditmaal niet komen. Integendeel. Met Ride Your Wave mikt de regisseur, 55 jaar oud inmiddels, voor het eerst in zijn carrière op een publiek buiten de hechte schare animatiefanatici die hem vanaf het begin volgen. Zijn stijl is beduidend conventioneler, de speelsheid van zijn vorige werk wordt nu eens niet in je gezicht gesmeten maar verschuilt zich mooi in de details van de film. In een incidenteel bevreemdend visueel perspectief bijvoorbeeld, of in zijn gebruik van muziek.

Zo koos hij als stemacteur van brandweerman Minato voor de zanger van de populaire 7-koppige Japanse boyband Generations From Exile Tribe. Hun hemeltergend zoetgevooisde liedje Brand New Story klinkt hier doelbewust zo vaak dat het een zelfbewuste grap wordt.

Als Minato tijdens een surfongeluk verdrinkt en zich vanaf dan als een geestverschijning in watervorm aan Hinako openbaart, laat Yuasa de teugels alsnog voorzichtig vieren. Razend knap, hoe hij een oprecht rouwproces verbeeldt door de jonge vrouw een deel van de film met haar in een bidon opgesloten geliefde te laten zeulen.

Ride Your Wave

★★★★☆

Animatie

Regie Masaaki Yuasa

Met de stemmen van Ryôta Katayose, Rina Kawaei, Honoka Matsumoto, Kentaro Ito

94 min., in 21 zalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden