TV-recensieJulien Althuisius

Rick in Rome; een spoedcursus modern Italië, maar vooral voor mensen die nooit een krant lezen

null Beeld

Rick Nieman kreeg 24 jaar geleden een dochter met een Italiaanse vrouw. Hoewel hij al decennia geen relatie meer heeft met die vrouw, is Nieman nog steeds een halve Italiaan.

Hij komt nog graag in Italië. Daarnaast heeft Rick Nieman ook een Moto Guzzi, een Italiaanse motor waar je heel fijn mee door Italië kan rijden. Rick Nieman is synoniem aan Italië. Als je Italië intikt op Google, is het eerste resultaat de Wikipedia-pagina van Rick Nieman. En daarom heeft hij nu ook een programma over Italië, Langs Romeinse Wegen.

In de eerste aflevering, zondagavond op NPO2, begon Nieman zijn reis in Rome. ‘Ik kom al decennia in Italië’, zei Rick Nieman op die typische Rick Nieman-manier. ‘En ik hou van het land. Maar ik merk dat mijn geliefde Italië kraakt.’ Als een echte Italiaan gesticuleerde hij er druk bij. ‘Ik ga op zoek naar de ziel van Italië.’

Nieman begon met het uitleggen van de politieke situatie. ‘In Italië ligt het politieke landschap COMPLEET (hij zwaaide met zijn armen) overhoop.’ De gewezen nieuwslezer bezocht een demonstratie van de Vijfsterrenbeweging en ging vervolgens even buurten in Trastevere (‘de volksbuurt van Rome’ volgens Nieman) en dronk daar koffie in een buurtcafé ‘waar de mannen uit de wijk elkaar elke dag treffen’. Die mannen waren boos. ‘Male, male!’ zeiden ze over de politiek in Italië. ‘Ze bestelen ons en bespugen ons.’

Hier drinkt Rick Nieman heel Italiaans een espresso in de Romeinse wijk Trastevere. Beeld WNL
Hier drinkt Rick Nieman heel Italiaans een espresso in de Romeinse wijk Trastevere.Beeld WNL

Daarna ging Nieman naar Augusto, ‘de man van de zus van de Italiaanse vrouw met wie ik een kind heb gekregen’. Ook Augusto vond de politiek maar niets. Later, tijdens een autoritje, legde de Italiaan uit dat de Camaar morra bijna de volledige groente- en fruithandel in Italië controleert.

Voorts was er een ontmoeting met CasaPound, een neofacistische politieke beweging. ‘Een Italiaan is iemand wiens voorouders hebben gebloed voor dit land’, sprak een vrouw met zwarte lippenstift. Ook zij vond de huidige politiek niet deugen. Eigenlijk vond niemand de politiek deugen. ‘Het is één grote puinhoop’, sprak de uit Ivoorkust afkomstige Patrick.

Nieman, die een aardig woordje Italiaans babbelt en ook de hele zwierige festina-lente-houding uitstekend bestudeerd heeft, voelde zich tussen de Italianen duidelijk op zijn gemak. Met de gesprekken die hij voerde met ‘de normale mensen’ schetste hij een beeld van Italië dat inderdaad een afgetekend contrast vormt met het beeld zoals we dat kennen van La Grande Belleza of Toscaanse bruiloften. Zo was de eerste aflevering van Langs Romeinse Wegen vooral een spoedcursus modern Italië.

Voor mensen die nooit een krant lezen of het journaal kijken. Want ‘het ware gezicht achter het masker van de grote schoonheid’ blootleggen, zoals Nieman zijn missie verwoordt, is dat niet gewoon wat elke Italië-correspondent iedere dag doet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden