Revolutie op zaterdag

Wanneer de ‘witteman’ op zaterdagmiddag in de rij staat te zuchten in de super of bij de HEMA een rookworst naar binnen staat te werken, wordt bij de RVU Boter, kaas en eieren uitgezonden....

Wim de Jong

Mag tegenwoordig in onze moskeeën niets over onze samenleving worden gezegd wat als opruiend kan worden uitgelegd, in Boter, kaas en eieren wordt voor een staatsgevaarlijke opvatting de hand nog niet omgedraaid. De Marokkaanse rapper Appa riep in de aflevering van dit weekeinde (30 duizend kijkers) op om ‘net zo lang te trappen en te slaan tot het systeem gebroken is’. Assimilatie tussen autochtonen en allochtonen werkt volgens de zanger nou eenmaal niet, aangezien het alleen maar een trucje is om morrende minderheden onder de duim te houden.

Ook Parool-columniste Ellin Robles en Kwakoe-directeur Urvin Vyent verkondigden in die uitzending geen heil te zien in de rechtspraak, omdat in Nederland ook ‘rechters worden geleid door vooroordelen en vreemdelingenhaat’, zoals Robles het fijntjes verwoordde. Het advies derhalve ook van deze Amsterdamse Surinaamse: ‘De beuk erin!’ Wauw, zulke revolutionaire taal hoor je het toch niet vaak in Buitenhof of bij Pauw & Witteman. En geheel in stijl spreekt iemand als Robles ook van een ‘zoon’ en een ‘broeder’ wanneer ze Appa vanwege diens extremistische denkbeelden lof toezwaait.

Behalve militant is Boter, kaas en eieren gelukkig vooral ook nog een beetje lachwekkend. Zo is het nog niet geheel vanzelfsprekend dat Suri’s en Moccro’s ook echt samen op de barricaden klimmen. Want de Suri’s blijken nog best wel jaloers op de Arabische broeders en de Turkse zonen omdat die Aboutaleb en Albayrak nu behaaglijk in het kabinet hebben zitten, terwijl hun eigen Philomena Bijlhout slechts acht uur aan het Haagse pluche heeft mogen ruiken. En al die Shouf Shouf-achtige successen van de Moccro’s op tv en in de bios steekt de Suri’s eveneens behoorlijk. Allemaal slimmigheidjes trouwens van de witteman (‘kankerwitten’, zei iemand in de uitzending) om de kleurlingenopstand in de knop te breken, zo weet de Surinaamse intelligentsia wel zeker. Kortom: het radicaliseert ook tussen de Suri’s en de Moccro’s voorlopig allemaal nog niet zo lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden