Resten van auteur Cervantes min of meer gevonden

Een skelet van enige betekenis is er niet, hooguit een flink stuk van een kaakbeen te midden van een berg van knekels, botjes en beengruis. Maar het onderzoeksteam dat aan het graven is in de crypte van het Madrileense klooster van de Trinitarias in Madrid heeft er geen twijfel over. Miguel Cervantes (1547-1616), auteur van Don Quijote en daarmee de grondlegger van de Spaanse literatuur, is terecht.

Experts sorteren menselijk botten in de crypte van het klooster van de Trinitarias in Madrid. Daartussen zouden zich ook de overblijfselen van de 17de-eeuwse schrijver Cervantes bevinden. Beeld ap

'Historisch gesproken tenminste', nuanceerde teamleider en forensisch deskundige Francisco Etxeberria vandaag op een drukbezochte persconferentie in Madrid. Een klein jaar na het begin van het onderzoek presenteerde het team van forensisch specialisten, historici en archeologen daar de eerste resultaten.

Wat er is aangetroffen van de schrijver en zijn vrouw, ligt tussen een berg van zwaar vergane stoffelijke resten van andere 17de-eeuwers die er begraven zijn. Het aanwijzen van welke botjes precies aan het literair genie toebehoren, is vooralsnog onbegonnen werk. 'Maar', zei Etxeberria, 'we zijn ervan overtuigd dat we iets te pakken hebben.'

Het is groot nieuws voor Spanje. De burgemeester van Madrid, Ana Botella, hield een enthousiaste toespraak: het was een grote dag voor Spanje, voor zijn geschiedenis en zijn cultuur. Wat Cervantes is voor Spanje, is Shakespeare voor Groot-Brittannië, zo herinnerde de burgemeester haar gehoor. En terwijl de Britten nog geen splinter hebben teruggevonden van hun grote genie, heeft Spanje dan toch maar mooi wat stukjes van Cervantes aangetroffen, zo was de onuitgesproken suggestie.

De burgemeester, die na de verkiezingen in mei niet zal terugkomen in de Spaanse politiek, kent een lang spoor van even onhandige als spraakmakende optredens. Het was dus niet verwonderlijk dat het wantrouwen in de zaal de overhand kreeg. Kon het team van geachte wetenschappers een suggestie doen wat er als kop boven het nieuws moest staan? Cervantes gevonden, bijna zeker gevonden, of min of meer gevonden?

Dna-proeven

Het grote probleem is dat er geen dna-proeven zijn gedaan. Dat ligt ook een beetje moeilijk, aldus de teamleider. Een zus van Cervantes is weliswaar gelokaliseerd in een andere kerk, maar ligt daar net als haar broer samen met een hoop anderen in een knekelberg. De kans dat verder onderzoek alsnog hanteerbaar dna zal opleveren, is niet erg waarschijnlijk.

Het goede nieuws is dat al het historische materiaal in de richting van Cervantes wijst, zo maakte Etxeberria duidelijk. Uit oude administratie is bekend dat de schrijver en zijn vrouw samen met vijftien anderen werd herbegraven in het 17de-eeuwse kerkje van het klooster. Dat komt overeen met het materiaal dat in de onderste laag van de cryptevloer is aangetroffen.

De onthulling over de resten van Cervantes komt uitgerekend aan de vooravond van de regionale en gemeentelijke verkiezingen die in mei worden gehouden. De opgraving van de resten is 'fundamenteel' voor de hoofdstad, liet burgemeester Botella weten. Op het gemeentehuis denken ze eraan iets te gaan doen met de crypte van het klooster, zodat ook de toeristen kunnen zien waar de schrijver van Don Quijote begraven lag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden