Restauratie doek Van der Helst kost ton

Het Rijksmuseum in Amsterdam schat dat de restauratie van het schilderij van Van der Helst dat eind vorige maand is vernield, rond de honderdduizend euro gaat kosten....

ANP

De komende tijd gaan twee restaurateurs met het schilderij ‘Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster’ aan de slag. Het museum hoopt het kunstwerk eind september weer ‘prachtig en stralend’ te kunnen tonen aan het publiek.

In het restauratieatelier van het museum, waar het werk zich momenteel bevindt, is te zien dat zeker de helft van het schilderij, dat 2,32 bij 5,47 meter groot is, beschadigd is. De 69-jarige Duitse kunstvernieler Hans Joachim B. wordt ervan verdacht dat hij het kunstwerk op 26 juni heeft bespoten met aanstekervloeistof, waarna hij het in brand stak.

Dankzij snel ingrijpen kon het schilderij nog worden gered. Het doek en een deel van de lijst zijn ernstig beschadigd. ‘Het ziet er best dramatisch uit’, constateert Sigmond. Het werk is blauw uitgeslagen, bevat witte druipsporen en veel roet.

Vooral het vernis, de beschermlaag van de verf, is beschadigd. Maar ook de verf is op enkele plaatsen aangetast doordat er een chemische reactie heeft plaatsgevonden. Het museum heeft besloten het schilderij terug te brengen in de staat van voor de aanslag. Niet alle details zullen worden aangepakt, maar dat is met het blote oog niet te zien, aldus Sigmond.

Manja Zeldenrust, hoofd restauratieatelier van het Rijksmuseum, legde uit dat de beschadigde verf nooit meer in originele staat is terug te brengen. ‘Dit is heel erg en niet in geld uit te drukken.’ De schade zit vooral in de middenpartij van het schilderij. Als Zeldenrust met een watje over het kunstwerk veegt, is te zien hoeveel roet erop zit. Met een oplosmiddel willen de restaurateurs het vernis weer transparant maken. Ook gebruiken ze water om het doek te reinigen.

De Duitser, die inmiddels heeft bekend, zit nog vast. Het is nog onduidelijk wie de schade gaat betalen. De gemeente, officieel eigenaar van het schilderij, liet eerder al weten dat ze de kosten van de restauratie wil verhalen op de dader.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden