Reportage over tumor wordt te veel van goede

Vorig jaar september was in AVRO's Sterrenslag een van de deelnemers de radiopresentatrice Jetske van Staa (32), tot voor kort bijna dagelijks te beluisteren op Radio 2, waar zij Van Staa tot zeven presenteerde....

Vinger aan de pols, Nederland 1, 22.01 uur.

Of je met het presenteren van een radioprogramma meteen een ster bent, is overigens een hier niet beantwoorde vraag. Velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren, maar Van Staa was in ieder geval een eindje in de goede richting.

Nadat zij twee jaar geleden van Radio-Oost de stap naar de landelijke omroep had gemaakt, leek de weg steil omhoog te lopen: een dagelijks twee uur durend eigen radioprogramma in de namiddag en uitzicht op meer. Langs de lijn op vrijdagavond en, wat eigenlijk een must is als je ster wilt worden: televisie.

De AVRO en Ria Bremer, bijna zestig, zoeken al een poosje naar een fatsoenlijke manier om een nieuwe AVRO-presentatrice bij Netwerk te krijgen. Zou dat niets voor Jetske van Staa zijn?

Op dat punt aangekomen, wordt het verhaal in Vinger aan de pols wat onduidelijk. Of ze niet geschikt was voor televisie, of zelf niet wilde, dat wordt in het midden gelaten. Het mooist zou natuurlijk zijn als deze Vinger aan de pols over hersentumor gewijd zou kunnen zijn aan een beroemd AVRO-Netwerkgezicht, maar zo ver is het niet gekomen. Jetske is nooit op televisie (behalve in Sterrenslag) te zien geweest. Feit is echter wel dat zij op 27 september 1996 in het NCRV-gebouw plotseling duizelig werd en haar gezicht verlamd leek te raken.

Vanaf dat moment worden door middel van gesprekken met Jetske en andere betrokkenen en detail de gebeurtenissen gevolgd. Van de eerste klachten, de portier met een EHBO-diploma, de eerste hulp, de aanvankelijke laconiekheid, de ziekenhuisopname. Enfin, de hele rataplan tot en met de operatie in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Er tussendoor zien we beelden van Jetske thuis en als zij haar radioprogramma presenteert.

Volgende week, 27 mei, en de week daarop, 3 juni, volgen nóg twee uitzendingen over Jetske van Staa en haar leven met kanker. Met alle respect, want de manier waarop zij omgaat met wat haar is 'overkomen' is nuchter en dapper, en met haar goede radiostem kan zij er herkenbaar over spreken, maar het is wel een beetje veel van het goede.

Aan het eind van de de uitzending zegt presentatrice Ria Bremer dat volgende week verder wordt gegaan over Jetske en haar leven met kanker: de diagnose, de prognose en de wijze waarop ze ermee omgaat. Hebben we alleen naar de inleiding zitten kijken?

Dan komt de aftiteling in beeld. Samenstelling Jetske van Staa, Ria Bremer. Eindredactie: Ria Bremer. Die laatste had beter een andere naam kunnen zijn.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden