Renoverend Rijks behoudt bezoekers

Het Rijksmuseum heeft in 2004 bijna net zoveel bezoekers getrokken als in 2003, ondanks de renovatie waardoor nog maar een vleugel geopend is....

Het Rijksmuseum, dat slechts gedeeltelijk geopend is, wist overeind te blijven met een bezoekersaantal van 810 duizend. Dat publiek ging naar Rijksmuseum, de meesterwerken, de presentatie topstukken uit de Gouden Eeuw in de Philipsvleugel.

Normaal ontvangt het museum gemiddeld 1,1 miljoen bezoekers per jaar. Volgens een woordvoerster blijven buitenlandse bezoekers gewoon komen en komen er door goede campagnevoering ook nog veel Nederlanders. 'Toeristen waarderen de huidige opstelling van onze topstukken, omdat de werken waar ze voor komen nu bij elkaar staan. Voorheen moesten ze daar het hele museum voor door.'

Het Van Gogh Museum hield zijn bezoekersaantal gelijk. Net als vorig jaar bezochten 1,3 miljoen mensen het museum. Opvallend is de stijging van het aantal Nederlandse bezoekers van 135 duizend in 2003 naar 220 duizend dit jaar. Volgens een woordvoerder is dit vooral te danken aan de programmakeuze, de vrijdagavondopenstelling en aan de publiciteitscampagnes.

Het Stedelijk Museum kende door een verhuizing een minder goed jaar. Het museum dat sinds mei geopend is op de nieuwe locatie bij Centraal Station Amsterdam, kreeg 130.500 bezoekers, minder dan verwacht. 'We liggen nu niet meer met het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum aan het Museumplein.'

Het Hermitage Amsterdam maakte een vliegende start. Het museum trok sinds de opening op 28 februari 175 duizend bezoekers. Gerekend werd op 40 duizend.

De Rotterdamse Kunsthal en het Museum Boijmans Van Beuningen sluiten het jaar goed af. Het aantal bezoekers van de Kunsthal kwam dit jaar op 260 duizend, een stijging van bijna 40 procent. Volgens een woordvoerder is dit vooral te danken aan de succesvolle tentoonstellingen Alphonse Mucha met 130 duizend bezoekers en Hundertwasser, die met 47 duizend bezoekers zorgde voor de drukst bezochte zomer ooit. Boijmans Van Beuningen ontving 185 duizend bezoekers, 20 duizend meer dan in 2003.

Veel andere Nederlandse kunstmusea kregen te maken met een kleiner bezoekersaantal dan vorig jaar.

De groep van Haagse gemeentemusea, bestaande uit het Gemeentemuseum Den Haag, het GEM, het Fotomuseum Den Haag en Escher In het Paleis, moest dit jaar 40 duizend bezoekers inleveren. In het totaal ontvingen ze 346.560 bezoekers.

Ook het Kröller-Müller Museum zag zijn bezoekersaantal sterk dalen. Dit jaar bezochten 290 duizend mensen het museum, 130 duizend minder dan vorig jaar. Volgens het museum ligt dat aan het kleine aantal toeristen dat de Veluwe bezocht.

Slechts 80 duizend mensen bezochten dit jaar het Centraal Museum in Utrecht, tegenover de 106.500 in 2003. Deze daling ontstond in het eerste half jaar en werd veroorzaakt door de specialistische tentoonstelling Vis. Stillevens van Hollandse en Vlaamse Meesters. 1550-1700, die tegen de verwachting in geen grote publiekstrekker bleek te zijn.

Het Van Abbemuseum in Eindhoven trok 100 duizend bezoekers, 72 duizend minder dan in het openingsjaar 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden