NieuwsConcertzaal New York

Renovatie moet New Yorkse concertzaal betere akoestiek en intiemere sfeer opleveren

De David Geffen Hall, de concertzaal in het beroemde Lincoln Center in New York, en de thuisbasis van Jaap van Zwedens New York Philharmonic Orchestra, wordt eindelijk gerenoveerd. Na jaren van plannen die werden aangekondigd maar ook weer ingetrokken, maakte de directie maandag een nieuw plan bekend om de zaal nu echt een betere akoestiek en een intiemere sfeer te verlenen.

Jaap van Zweden dirigeert het New York Philharmonic Orchestra in de David Geffen Hall op 30 mei van dit jaar. Beeld Getty Images
Jaap van Zweden dirigeert het New York Philharmonic Orchestra in de David Geffen Hall op 30 mei van dit jaar.Beeld Getty Images

De renovatie – die naar verwachting 550 miljoen dollar (circa 496 miljoen euro) gaat kosten, waarvan 360 miljoen dollar (325 miljoen euro) al is bijeengebracht – behelst onder meer een vermindering van het aantal stoelen en een verplaatsing van stoelen dichter naar het concertpodium. De verbouw begint in 2022 en moet in maart 2024 voltooid zijn. De renovatie zal in fases worden uitgevoerd om te voorkomen dat de Geffen Hall te lang aaneengesloten dicht zal zijn; een groot knelpunt in eerdere plannen.

Al sinds de opening in 1962 wordt de David Geffen Hall (die toen nog Philharmonic Hall heette) geplaagd door akoestische problemen. Het geluid van de concertzaal wordt veelal als dof en afstandelijk getypeerd. Terwijl het de thuisbasis is van de New York Philharmonic, het oudste nog spelende orkest van de Verenigde Staten, dat in de rangorde van de beste orkesten wereldwijd veelal op de twaalfde plek wordt geplaatst en in de VS tot de Big Five wordt gerekend (naast Boston, Chicago, Philadelphia en Cleveland). De Nederlandse dirigent Jaap van Zweden zwaait er sinds vorig jaar de scepter.

Jaap van Zweden Beeld Getty Images
Jaap van ZwedenBeeld Getty Images

Jarenlange schulden

Met Van Zweden als maestro trad in 2018 ook Deborah Borda als directeur van het orkest aan. Zij zette meteen een dikke streep door de dure renovatieplannen van de Geffen Hall en wenste eerst de financiële huishouding van het orkest op orde te krijgen. Dat kampte toen met jarenlange schulden. Nu acht zij het dus wel tijd voor een nieuw renovatieplan.

Het nieuwe plan beoogt de problemen rond de slechte akoestiek en de als kil ervaren atmosfeer op te lossen. Het podium wordt zo’n drie meter naar voren geschoven om het dichterbij het publiek te brengen. Achter en rond het podium worden nieuwe zitplaatsen gecreëerd. In totaal zal de Geffen Hall ruim 500 stoelen minder krijgen: krap 2200, ten opzichte van de 2738 stoelen nu.

Het orkest zal op een getrapt podium plaatsnemen, zodat de percussionisten op de achterste rij net zo zichtbaar zullen zijn als de violisten vooraan. Ook de zichtlijnen worden verbeterd. Zo zullen op de balkons van de Geffen Hall de stoelen meer naar het podium worden gericht, en niet in een rechte hoek zoals nu. Terwijl nu 30 procent van de stoelen meer dan dertig meter van het podium verwijderd zijn, zal dat straks slechts 10 procent zijn.

De muren van de zaal worden opnieuw bekleed, om de akoestiek helderder te maken. Ook publieksruimtes als de kaartverkoop in de grote centrale hal zullen opnieuw worden vormgegeven.

Doodsteek

In eerdere plannen moest het New York Philharmonic meer dan twee seizoenen buiten zijn eigen concertzaal spelen; dat werd als de doodsteek gezien voor een orkest dat grotendeels afhankelijk is van abonnees. Volgens het huidige renovatieplan zal het orkest veel langer in de eigen zaal kunnen doorspelen.

De Geffen Hall sluit in mei 2022, kort voor het einde van het seizoen en heropent in november, twee maanden nadat het seizoen voor abonnees normaal gesproken begint. De New York Philharmonic zal vervolgens een iets verkort seizoen spelen in de nog niet voltooide zaal vanaf het nieuwe, naar voren geplaatste podium. Waarna de zaal voor een jaar sluit en het orkest zal optreden in onder meer Carnegie Hall in New York en op tournee zal gaan.

Deborah Borda zei maandag te verwachten dat Jaap van Zweden de nieuwe zaal in maart 2024 zal openen. Daarmee zinspeelde ze volgens The New York Times voor het eerst op het feit dat ze het vijfjarige contract van de maestro – dat officieel in 2023 afloopt – zal verlengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden