Remmerts de Vries krijgt Gouden Griffel

AMSTERDAM - Daan Remmerts de Vries wint de Gouden Griffel 2010 met Voordat jij er was, een prentenboek waarin hij het bijbelse scheppingsverhaal op een bijzondere manier vertelt. Het prentenboek is geïllustreerd door Philip Hopman, die voor zijn prestatie een Vlag en Wimpel kreeg van de Penseeljury. Aan de Gouden Griffel is, behalve de eer, een geldbedrag van 1.361,34 euro verbonden.

Daan Remmerts de Vries.

Voordat jij er was gaat over Konijn en Wolf, die in een rode sportwagen door het Niets rijden als ze tegen een mensje opbotsen. Ze noemen hem Adje en hij mag bij hen thuis in een kooitje wonen. Ondanks het hamsterrad begint Adje zich al snel te vervelen.

Pizzapunt
Gelukkig komt dan Eefje aanlopen, in de tuin. Konijn en Wolf vangen haar met een pizzapunt en zetten het vrouwtje bij het mannetje. De gevolgen laten zich raden.
Volgens het juryrapport heeft Remmerts de Vries 'een originele en creatieve twist gegeven aan één van de oudste verhalen ter wereld'. De jury, onder voorzitterschap van Gerlien van Dalen van Stichting Lezen, roemt het verhaal omdat het 'bij herhaalde lezing steeds meer geheimen blootgeeft' en verder vanwege de 'trefzekere stijl', de 'subtiele illustraties' en de 'onnadrukkelijke filosofische laag'.

Gebruikelijke tekenstijl
Illustrator Philip Hopman (1961) week op verzoek van de schrijver af van zijn gebruikelijke tekenstijl en verwerkte, soms bijna onmerkbaar, foto's in de illustraties. De samenwerking beviel kennelijk. De kunstenaars tekenden samen het prentenboek Stimmy of Het oerwoud in de stad voor deze kinderboekenweek. Aardig detail is dat het bekroonde Voordat jij er was bij Stimmy thuis op de bank ligt.

Remmerts de Vries (1962) volgde een opleiding tekenen en handvaardigheid en stond een tijd voor de klas. Ook probeerde hij zijn brood te verdienen als muzikant. Het succes kwam toen hij ging tekenen en schrijven voor kinderen. Zijn debuut, het prentenboek Zippy en Slos verscheen in 1990. Met de illustraties van zijn prentenboek Blote beer (1998) exposeerde hij dit voorjaar in het Gemeentelijk Museum Den Haag.

Rijk oeuvre
Remmerts de Vries heeft een rijk oeuvre. Naast de indringende novelle Godje, waarvoor hij in 2003 zijn eerste Gouden Griffel kreeg, schreef hij twee griezelboeken en delen over de basgitaar spelende Olivier in de Vlinder-reeks, een schoolsoap voor brugklassers. Hij probeert vaak wat nieuws: het met lof overladen De Noordenwindheks (2004, Zilveren Griffel) is een boek dat je van twee kanten kunt lezen.

De lijst met bekroningen was met 23 titels uitzonderlijk lang dit jaar en bij de Zilveren Griffels waren opvallend veel prentenboeken. De jury gaf aan zich te hebben moeten inhouden 'om niet op de stoel van de Penseeljury te gaan zitten.' Het Goud ging voorbij aan de neus van onder anderen Marjet Huibers (Aadje Piraatje) en aan Tiffany Dop van Tjibbe Veldkamp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden