'Rembrandt-deal is destructief voor schilderijen'

De Nederlandse overheid en het Rijksmuseum hebben nodeloos haastig gehandeld bij de aanschaf van Rothschilds Rembrandts. Ook zou het geplande voortdurende transport tussen Amsterdam en Parijs 'destructief' zijn voor de werken. Dit betoogt kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six (1978) vandaag in de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

Six, werkzaam in de kunsthandel in Londen en Amsterdam, ondergraaft in zijn artikel het schrikbeeld dat de schilderijen bij een afwachtende houding in een Arabische, Chinese of Russische kluis zouden zijn verdwenen: Six: 'Er is helemaal geen reden te veronderstellen dat er rijen niet-Europese kopers klaarstonden voor 'onze' twee Rembrandtportretten. Rembrandts schilderijen blijven zelfs geregeld lange tijd onverkocht. [...] Waneer een politicus met publiek geld een aankoop doorduwt onder het mom dat haast geboden is omdat 'de werken anders heel snel naar het verre buitenland verdwijnen', dan weet ik mij voorgelogen.' Ook stelt Six vragen bij de rechtmatigheid van de vraagprijs van €160 miljoen: 'Op een dergelijk prijsniveau zijn er in de geschiedenis geen of nauwelijks vergelijkbare casussen voorhanden.'

Jan Six. Beeld .
Jan Six.Beeld .

Ander saillant punt in Six betoog: het restauratiebeleid van het Rijksmuseum en het Louvre. Die zouden 'diametraal' tegenover elkaar staan: 'In schrille tegenstelling tot het Rijksmuseum, restaureert het Louvre slechts bij hoge uitzondering schilderijen (denk maar aan Leonardo da Vinci's sterk vervuilde Mona Lisa) waardoor er een goede kans bestaat dat we op termijn tegen een vieze en vergeelde Oopjen en Maerten aan zullen moeten staren.' En mocht het tot restauratie komen, hoe dan te werk te gaan? 'Je kunt niet de helft van de helft van een schilderij restaureren.'

Verder is het contract om de schilderijen levenslang tussen Amsterdam en Parijs te laten pendelen volgens de kunsthandelaar problematisch: 'Een onverantwoorde basis voor versneld verval,' aldus Six.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum wilde niet reageren op Six' betoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden