Relishow

Barnabas en het zaad

Gert J. Peelen

Evangelist Barnabas Holee heeft maar één streven: het zaad van de blijde boodschap zaaien, bij voorkeur letterlijk. De heilige geest uitstorten over zijn vrouwelijke fans is het middel dat het doel (zieltjes winnen voor God) heiligt.

Dat lukt hem wonderwel. Zijn publiek, dat overigens niet alleen uit vrouwen bestaat, groeit dankzij de media, waarin hij een graag geziene gast is, met de dag en adoreert hem als de nieuwe messias. Daaraan is niet alleen zijn vlotte babbel debet maar vooral ook zijn uiterlijk.

Holee, die in werkelijkheid Cornelis Ramaker heet, maar zijn zelfgekozen artiestennaam beter vindt bekken, omdat die op z'n Engels klinkt als 'holy', is een gespierd, zonnebankbruin sportschooltype met donkere ogen, golvend haar en strakke jukbeenderen. Een relihunk die onwillekeurig aan de auteur doet denken (mede als gevolg van de mededeling voorin het boek, dat overeenkomsten met bestaande personen niet altijd op toeval berusten).

Behalve in God gelooft de ijverige evangelist vooral in zichzelf. Verwaten loopt hij rond in een waanwereld die hij voor de werkelijkheid houdt. Maar hoogmoed komt ook hier voor de val. Als hij, na eerder al geposeerd te hebben voor Prodent- en Brylcreemposters, zich voor de introductie van een nieuw soort spijkers als Christus aan het kruis laat nagelen, gaat het mis. Er komt kritiek uit de evangelische wereld op deze heiligschennis. Tot overmaat van ramp loopt zijn huishoudster weg en staat er plotseling een 4-jarig meisje voor de deur, tastbare vrucht van een van zijn vele fysieke bekeringsacties. Het voorspelbare slot is dan niet ver meer.

Boomsma weet de lezer voor zich in te nemen met de hoofdpersoon, via wie hij zichzelf en zijn fans een lachspiegel lijkt voor te houden. Maar het is te weinig om dit boek tot een geslaagde roman te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden