Reli-omroepen raken definitief zendtijd en budget kwijt

Voor de kleine levensbeschouwelijke omroepen is in het toekomstige en compacte omroepbestel helemaal geen plek meer. Uit het uitgewerkte wetsvoorstel blijkt dat deze omroepen naast hun budget ook al hun zendtijd verliezen.

Sander Dekker Beeld anp

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) kondigde in december al aan dat de religieuze omroepen als RKK en IKON vanaf 2016 geen apart budget meer krijgen. Nu ze ook geen zendtijd meer krijgen, betekent het dat ze geen bestaansrecht meer hebben en moeten stoppen.

Volgens Dekker bleek uit gesprekken met de kleine religieuze omroepen dat ze geen goede programma's kunnen blijven maken of andere financieringsbronnen kunnen aanwenden. 'Andere omroepen zijn ook prima in staat goede levensbeschouwelijke programma's te maken. Daarvoor zijn niet allemaal verschillende omroepen nodig', zegt Dekker. Hij wil hierover afspraken maken met 'Hilversum'.

Ondertussen hebben de meeste betreffende kleine omroepjes al onderdak gevonden bij de bestaande omroepen. Het vermoeden is dat ze daar vanaf 2016 helemaal in op zullen gaan. Er zijn al hechte banden tussen KRO en RKK, VPRO en Human, terwijl de EO zich over twee andere kleine kerkelijke omroepen, de Ikon en Zendtijd voor Kerken (ZvK) ontfermd.

Fusieomroepen
De publieke omroep telt vanaf 2016 nog maximaal acht omroeporganisaties. Dat zijn er nu nog 21. Het toekomstige omroepbestel bestaat uit drie fusieomroepen: KRO-NCRV, TROS-AVRO en VARA-BNN. De EO, MAX en VPRO blijven zelfstandig, evenals de taakorganisaties NOS en NTR. Dekker heeft in de nieuwe Mediawet de budgetverdeling verder uitgewerkt. Omroepen krijgen een garantiebudget van 50 procent en een minimaal aantal uren om uit te zenden.

Omstreden prioriteiten
De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verdeelt de overige 50 procent van het totale budget over de omroeporganisaties die daarvoor de competitie met elkaar aangaan op creativiteit en kwaliteit. Omroepen die voorstellen doen die bijdragen aan de kwaliteit van de publieke omroep als geheel kunnen hierdoor meer budget krijgen. Hier gaat het nieuwe, omstreden prioriteitenbeleid van de NPO gelden. De raad van bestuur van de NPO, onder voorzitterschap van Henk Hagoort, wil focussen op journalistiek, drama en documentaire, cultuur en kennis en kinderprogramma's.

Ook de staatssecretaris verwacht dat dit betere programma's oplevert en een sterker omroepbestel. Dekker: 'Door niet langer naar ledenaantallen te kijken maar op kwaliteit te sturen brengen we het systeem meer in balans. Zo zijn we ook af van de gekkigheid dat omroepen druk leden gaan werven. Het moet gaan om de optelsom van goede programma-ideeën in plaats van de optelsom van ledenaantallen.''

Omroepen die vrijwillig fuseren krijgen het dubbele basisbudget en een fusiebonus. De TROS dreigde vorige week nog met het staken van de voorgenomen vrijwillige fusie met de AVRO omdat het vreest onvoldoende amuserende programma's te kunnen maken in het nieuwe, geprofileerde bestel. 'Als wij niet vrijwillig meegaan, worden de fusies vanuit Den Haag verplicht en ligt alles weer open', zei hij in een gesprek met Volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden