Reisverhalen onder een intrigerende noemer

Titel: De snor van Guus, verrassende voetbalreisverhalen...

Bert Wagendorp

Auteur: Guido Derksen.

Technische details: Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 191 pagina’s, ISBN 9046800539, prijs 13,50 euro. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting De Nees, die steun verleent aan jonge mensen met een chronische ziekte of beperking.

Wie is die Guido Derksen? Derksen, van oorsprong sociaal-geograaf, is journalist en schrijver. En een veelzijdige. Hij is auteur van een biografie van de gebroeders Van de Kerkhof (De Gebroeders), schreef talloze reisgidsen, een boek over religies (Handboek voor het hiernamaals), een serie gesprekken over multicultureel Nederland (Hutspot Holland). Tien jaar geleden verscheen van zijn hand al Wereldbal, voetbalcoryfeeën op reis.

Gaan de verhalen alleen over reizen? Nee. Er komt van alles en nog wat aan de orde. Van de marketing bij Schalke 04 tot de wijze waarop ze bij Chelsea gasten ontvangen. Derksen weet dat mensen, als ze over reizen praten, het vooral over zichzelf hebben, dus dat reisinterviews net gewone interviews zijn, met hier en daar wat reisinfo.

Wie heeft Derksen ondervraagd? Er staan zeventien interviews in de bundel, waarvan één oud (Jan Mulder) en één dat is afgenomen via e-mail (Guus Hiddink). De overige zijn nieuw, met Youri Mulder, Faas Wilkes, Johan Neeskens, Dirk Kuijt, Leo Beenhakker, Arjen Robben, Coen Moulijn, Frank Rijkaard en anderen.

Waarom heet het boek De snor van Guus? Omdat Guus zijn snor een keer afschoor en omdat Derksen het een intrigerende titel vond. En dat is het natuurlijk ook.

Staat er nog nieuws in het boek? Jazeker. Keihard nieuws. In het interview met Carel Akemann, oud-elftalbegeleider van het Nederlands elftal, staat dat het blauwe oog van bondscoach Leo Beenhakker níet werd veroorzaakt door een asbak of door een bloempot, maar door een ananas.

Wie is van de geïnterviewden de meest atypische reiziger? Dat is ongetwijfeld Frank Rijkaard. Rijkaard is niet in reizen geïnteresseerd. ‘Het zou me altijd worst wezen waar ik terechtkwam, als er maar een bed stond waarin ik kon slapen.’ Rijkaard reist het liefst terug naar huis en herinnert zich ook niets van zijn reizen. Wel van de wedstrijden die daarop volgden.

Opvallend? Opvallend is dat tijdens reizen van PSV het spel ‘Kolonisten van Catan’ veel wordt gespeeld. Vooral door Ooijer, Cocu, Sibon, Reiziger en Lucius. En bij het Nederlands elftal zijn Kuijt en Robben inmiddels ook fanatieke KvC-spelers.

Is het een leuk boek? Je leest de interviews moeiteloos achter elkaar uit, dus is het een leuk boek.

Kopen? Ja. Bijvoorbeeld voor op reis.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden