Reinbert de Leeuw 75 jaar

Onder dirigent De Leeuw kleurt het Nederlands Kamerkoor in Stravinsky naar blank marmer en in Janácek naar blozende huid

Guido van Oorschot

Wie in zijn cd-kast een plank wil vrijmaken voor de onlangs 75 jaar geworden pianist en dirigent Reinbert de Leeuw, kan nog altijd het best terecht bij de Schönberg Ensemble Edition uit 2006. Op z'n site biedt het ensemble die 25-delige box aan voor 150 euro. Dat maakt de verjaarscompilatie van Decca nog niet overbodig. Voor 25 euro koop je toegang tot de magnifieke klankwerelden van negen componisten uit de 20ste eeuw.

Miniem smetje: tot Decca's eindredactie is nog niet doorgedrongen dat Henryk Gorécki en Galina Oestvolskaja inmiddels zijn overleden. Maar verder worden de kunstenaarstrekken van Reinbert de Leeuw voorbeeldig belicht.

Zijn nieuwsgierigheid: wie had ooit gehoord van Sofia Goebaidoelina en Claude Vivier? Zijn lef: zie van Górecki's grillige Kleines Requiem für eine Polka maar eens wat te maken. En de stijlgevoelige neus: onder dirigent De Leeuw kleurt het Nederlands Kamerkoor in Stravinsky naar blank marmer en in Janácek naar blozende huid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden