ConcertrecensieReijseger Fraanje Sylla

Reijseger, Fraanje en Sylla laten geen noot van elkaar onbeantwoord ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld Krijn van Noordwijk
Beeld Krijn van Noordwijk

Voorzichtig opende ook het Amsterdamse Bimhuis zaterdag weer de deuren. Onder de noemer Your Saturday Getaway organiseert het podium voor jazz en geïmproviseerde muziek deze zomer iedere zaterdagavond voor zo’n zestig bezoekers twee voorstellingen van dezelfde band.

Het zestigtal werd afgelopen zaterdag getrakteerd op twee wonderschone optredens van cellist Ernst Reijseger, pianist Harmen Fraanje en de Senegalese zanger en percussionist Mola Sylla.

Eigenlijk zou dit trio zijn derde album We Were There al in maart presenteren, maar concert en presentatie vonden nu vier maanden later plaats. Net als op de plaat schiet het trio langs diverse stijlen met een veelkleurig pallet aan klanken. Reijseger strijkt zijn cello op klassieke manier, tokkelt erop als hij het als een gitaar op zijn schoot neemt en bespeelt de klankkast alsof het een trommel is. Als enige houdt hij zijn oog op de bladmuziek.

Fraanje improviseert achter zijn vleugel iedere noot. Even een riedeltje hier, even een paar noten om een stuk aan te zwengelen. Zijn harmonische en melodische vondsten zijn precies raak. Geen noot te veel, sierlijk en sober tegelijk.

Heb je als luisteraar al je handen vol aan dit duo, de bijdragen van de vaak van zijn kruk springende Mola Sylla zorgt voor de grootste sensitieve prikkels. Zingend, schreeuwend, de blues tokkelend op een duimpiano en zelfs even op de maat hout zagend zorgt hij zowel voor ontregeling als voor een solide ritmische basis, zoals in het van de nieuwe plaat afkomstige bluesnummer Xeeg.

Goed improviseren begint bij goed luisteren en dit trio laat geen noot van elkaar onbeantwoord. Blues, jazz, Afrikaanse volksmuziek en een snufje Bach worden versmolten tot iets nieuws waarbinnen evenveel plek is voor ernst als voor humor.

Jazz

Reijseger Fraanje Sylla

★★★★☆

4/7, Bimhuis, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden