Reid, Geleijnse en Van Tol winnen met Fokke & Sukke Inktspotprijs 2017

John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol hebben de Inktspotprijs 2017 gewonnen voor hun Fokke & Sukke-spotprent 'Aanslagen'. De Inktspotprijs, een initiatief van stichting Pers en Prent, wordt jaarlijks uitgeloofd aan de maker(s) van de beste politieke tekening van het jaar.

Cartoonist John Reid, striptekenaar Jean Marc van Tol en journalist Bastiaan Geleijnse zijn de winnaars van de Inktspotprijs 2017. Foto anp

Claudia de Breij, voorzitter van de jury waarin ook Joost Vullings, parlementair verslaggever voor de NOS, en Casper Sikkema, hoofdredacteur van Vice, zaten, maakte de winnaar dinsdag bekend in de Nieuwspoort, Den Haag.

Lees verder onder de tekening.

De winnende spotprent 'Aanslagen'. Foto Reid, Geleijnse en Van Tol

De honderd inzendingen van dit jaar (1 juni 2016 tot 1 juni 2017) waren geestig, verrassend en legden stuk voor stuk genadeloos de vinger op de zere plek. Maar niemand deed dat beter dan Reid, Geleijnse en Van Tol die, volgens de jury, een prent leverden die voorbijgaat aan de mening en het doordenken overlaat aan de kijker.

De Breij: 'De vermoeidheid die we ervaren bij het nieuws over alweer een aanslag, de twijfel over of we het nu veel of weinig aandacht moeten geven, 'anders winnen de terroristen', en vooral onze eigen onthechtheid van het nieuws worden hier allemaal in een goeie grap gevat.'

Jos Collignon werd tweede met een prent over Denk in de Volkskrant, Gorilla werd derde met een prent over Trump in De Groene Amsterdammer. Eervolle vermeldingen waren er dit jaar vier, in plaats van de gebruikelijke drie. Naast Tom Janssen, Joep Bertrams en Marijn (Mat Rijnders) kreeg ook Cortés, huiscartoonist van GeenStijl, een eervolle vermelding.

Woensdag verhuizen alle honderd spotprenten naar het Limburgs Museum in Venlo, waar ze tot en met 7 januari 2018 te zien zijn. De expositie van de Inktspotprijs 2017 is de komende tijd ook te zien in de centrale bibliotheken van Den Haag en Amsterdam.

Bekijk hieronder de eervolle vermeldingen.

Tweede prijs voor 'Denk: van 2 naar 3 zetels'. Foto Jos Collignon
Foto Gorilla
Foto Tom Janssen
Foto Joep Bertrams
Foto Marijn
Foto Cortés