Regisseur Ruut Weissman niet aanwezig op première eigen musical als gevolg van #MeToo

Regisseur Ruut Weissman zal op 5 november niet aanwezig zijn bij de feestelijke première van de musical Fiddler on the roof in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag aan het adres van Weissman riepen theatermakers op de première te boycotten. Naar aanleiding daarvan hebben producent de Theateralliantie en Weissman afgesproken dat de regisseur niet bij de première aanwezig is.

Thomas Acda (derde van links) als Tevye tijdens de presentatie van de nieuwe versie van Fiddler on the Roof.Beeld anp

Weissman maakt de voorstelling de komende dagen wel af, maar zal daar op 2 november voor het laatst bij aanwezig zijn. Normaal gesproken zijn alle makers ook present bij de galapremière, maar in dit geval is daar dus van afgezien.

Weissman kwam de afgelopen weken opnieuw in opspraak vanwege de Theaterschool-affaire in Amsterdam. Nadat in de slipstream van de #metoo beweging acteur Jappe Claes bij Het Nationale Theater op non-actief werd gezet (wegens beschuldigingen van grensoverschrijdend seksueel gedrag in de periode dat hij docent was op de theaterschool) werd ook Weissmans positie van onderwerp van discussie.

Weissman was artistiek leider van de opleiding waar de affaires plaatsvonden en heeft destijds niet ingegrepen. Ook zou hij zelf met verschillende studentes verhoudingen hebben gehad. Nadat Claes bij De Theaterschool door een zijdeur afging, werd twee jaar geleden ook afscheid van Weissman genomen.

Daarna werd Weismann vrijwel direct aangesteld als artistiek leider bij De LaMar Theaterproducties, maar dat productiehuis is inmiddels opgeheven. Nu regisseert hij nu dus Fiddler on the roof, voor De Theateralliantie.

Na nieuwe beschuldigingen aan het adres van Weissman ontstond vorige week op Facebook de actie #ikweiger, waarbij artiesten als Karin Bloemen en scriptschrijver Dick van den Heuvel collega's zeiden uit protest niet naar de première van Fiddler on the roof te komen zolang Weissman daarbij is betrokken. Lone van Roosendaal zei zelf niet te gaan als er geen statement van de producent zou komen.

Ruut Weissman tijdens de presentatie van Fiddler on the Roof.Beeld anp

'Het moet om de voorstelling gaan'

Edwin van Balken, directeur van de Theateralliantie: 'Wij gaan op sociale media niet in discussie over deze zaak. Niettemin vonden wij het met elkaar verstandig dat Weissman niet bij de première aanwezig is. Het moet om de voorstelling zelf gaan, en niet om de persoon Ruut Weissman. De Theateralliantie en gedelegeerd producent Stage Entertainment zijn sterk gekant tegen welke vorm van seksuele intimidatie dan ook, laat dat duidelijk zijn.'

Volgens Van Balken zijn de gedragsregels over seksuele intimidatie bij iedereen binnen de organisatie bekend. 'Wij werken intern en extern met vertrouwenspersonen. Wij hebben dan ook geen enkele aanleiding te veronderstellen dat Weissman zich tijdens zijn werk bij ons aan dat soort zaken schuldig heeft gemaakt.'

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel werd gesuggereerd dat Lone van Roosendaal en Dick van den Heuvel opriepen tot een boycot van de première van Fiddler on the roof. Dat is niet het geval. Ze zeiden alleen niet zelf te gaan als er geen statement van de producent komt.

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

Jessica Durlacher: '#MeToo is een revolutie met geestvernauwing'
De schrijfster meent dat vrouwen zich niet hadden moeten isoleren in de rol van slachtoffer.

Emma Pelckmans: 'Jappe Claes had macht en controle, hij was geïnfiltreerd in mij'
Oud-studente kreeg te maken met ongewenst seksueel gedrag. Ze deed melding bij toneelschool, maar er werd nooit iets mee gedaan.

Aleid Truijens: 'Hypocriet om de machtige mannen waar we seks mee hadden achteraf te beschuldigen van misbruik'
'De mannen op wie 'we', jonge vrouwen in de jaren zeventig en tachtig, vielen, waren niet altijd de mannen die goed voor ons waren.'

#MeToo haalt seksueel geweld uit de taboesfeer, maar lost het het probleem ook op?
De hashtag #MeToo moet seksueel geweld uit de taboesfeer halen, en aantonen hoe wijdverbreid het is. Is dat gelukt?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden