TheaterrecensieDrie zusters

Regisseur Jorgen Cassier veroorlooft zich weinig ingrijpends en dat maakt Drie zusters snel saai (twee sterren)

Karin Veraart
Scène uit Drie zusters. Beeld Kurt van der Elst
Scène uit Drie zusters.Beeld Kurt van der Elst

Vanuit een ruimte ergens achter in het familiehuis klinkt Yesterday, gespeeld op een viool. Het melancholieke nummer van The Beatles sluit perfect aan bij de sfeer in de woonkamer, waar Olga, Masja en Irina mijmeren over hun gelukkige jeugd in het verre Moskou. Ze zweren dat ze het troosteloze provincieplaatsje waar ze zijn beland snel zullen verruilen voor de bruisende Russische hoofdstad. Daar zal hun leven opnieuw beginnen.

Zo begint Drie zusters van Tsjechov bij het Vlaamse Zuidpool in regie van artistiek leider Jorgen Cassier, het stuk uit 1901 dat Moskou het aura bezorgde van onbereikbaar ideaal. Laat de naam van de stad een paar keer achter elkaar vallen, en men weet: dit gaat over onvervuld verlangen, nu nog.

Tsjechovs stukken worden niet zelden bewerkt (Drie zusters van de Braziliaanse Christiane Jatahy vormde een paar jaar terug een hoogtepunt), maar Cassier veroorlooft zich weinig ingrijpenders dan de Beatlessong. Nu heeft Zuidpool een naam opgebouwd met geweldige, verrassende producties en ben je graag geneigd Drie zusters in dat licht te zien: doe eigenzinnig, trek die samowar weer eens uit de kast, schrap geen kleine rollen en geef alle personages veel ruimte om in een grijsbruin decor oeverloos mistroostig te reflecteren op toen en nu: waar zie je dat nog?

Bezwaar is dat het toch al snel saai wordt. De grote cast met prima papieren verandert hier weinig aan; alleen Koen van Kaam (Versjinin) en Lukas De Wolf (Toezenbach) geven met hun spel wat kleur aan het geheel. De zusters lachen om niets en huilen hier om weinig, zo lijkt het: lol noch diepe zielenpijn wordt gevoeld, en op enig moment wil je gewoon maar dat ze er een punt achter zetten.

Drie zusters

Van Anton Tsjechov door Zuidpool.

Regie Jorgen Cassier.

22/2, Het Nationale Theater, Den Haag. Tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden