Regisseur helpt D'Ardennen halverwege om zeep

Perceval en Janssens leveren doorleefd spel als bikkelharde, maar ook fragiele jongens vol opgekropte frustraties. Regisseur Robin Pront helpt de film om zeep door hem halverwege te veranderen in een uitzinnig bedoelde thriller vol wellustig geweld.

Die weekendjes vroeger in de Ardennen, toen ze nog kind waren - toen was alles goed. Nu zit Antwerpenaar Kenneth al vier jaar in de cel voor een roofoverval die hij met broer Dave en geliefde Sylvie pleegde. Verraden heeft hij hen nooit, maar andersom ligt het anders: Dave en Sylvie verwachten samen een kind, en Kenneth weet niets van hun relatie.

Tijd voor de waarheid dus, wanneer Kenneth in D'Ardennen, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Nederlandse regisseur Robin Pront, vervroegd vrijkomt. Maar binnenvetter Dave, die zijn leven in het gareel probeert te houden en Kenneth een baantje bezorgt in de autogarage waar hij werkt, lukt het niet om zijn broer alles te vertellen.

Een klassieke, op rampspoed afstevenende situatie, die in deze bewerking van het gelijknamige toneelstuk van hoofdrolspeler Jeroen Perceval redelijk geloofwaardig wordt uitgewerkt.

Oorspronkelijk zou het stuk worden verfilmd door Michaël R. Roskam, maar die moest verstek laten gaan toen zijn carrière dankzij het succes van Rundskop (2011) een andere kant op ging. Zo kwam Pront aan boord, bejubeld vanwege zijn kortfilm Plan B (2008), waarin Perceval een van de spelers was.

In D'Ardennen verbeeldt Pront het milieu van de Antwerpse onderbuik ietwat clichématig morsig, maar daar staat een gedegen acteursregie tegenover. Perceval en Kevin Janssens leveren doorleefd spel als Dave en Kenneth: bikkelharde, maar ook fragiele jongens vol opgekropte frustraties, die niet in staat lijken tot een normaal bestaan. Aardige rol ook van Veerle Baetens (The Broken Circle Breakdown), die als de met haar verslaving kampende Sylvie ontroert wanneer ze verzucht dat ze 'gewoon saai' wil zijn.

Helaas helpt Pront de film om zeep door hem halverwege te veranderen in een uitzinnig bedoelde thriller vol wellustig geweld, die zijn pretenties niet waarmaakt. Opgezadeld met een lijk reizen de broers alsnog naar de Ardennen, naar de autosloperij van de compleet gestoorde Stef (Jan 'Borgman' Bijvoet) en diens travestietvriend Joyce (Sam Louwyck). Wat volgt, is een onfris Coen-Scorsese-Tarantinoderivaat, waarvan alleen de perfect georkestreerde we-slopen-een-caravanknokpartij tot de verbeelding spreekt. Als toetje krijgen we ook nog een naar complimentjes hengelende scène met ontsnapte struisvogels, maar dat klinkt maffer en rebelser dan het is.

D'Ardennen Regie: Robin Pront. Met Jeroen Perceval, Kevin Janssens, Veerle Baetens, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Viviane De Muynck. 93 min., in 12 zalen.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden