Regen en spelletjes in het museumweekend

Het 27ste museumweekend trok 950.000 bezoekers. ‘Misschien dat het een stimulans is om naar het museum te gaan.’..

Van onze verslaggever Pieter Sabel

Jan en Christina van Dalen blijven liefst een eindje weg van de pop-artkunstwerken van Woody van Amen en Rik van Bentum. Het rondje dat ze dan door de zaal met moderne kunst kunnen maken, is kleiner dan wanneer je elk schilderij nauwkeurig bekijkt. ‘Da’s wel leuk toch Jan?’, vraagt Christina (48) aan haar man, wijzend naar een hoekje. Jan (50) knikt nauwelijks merkbaar. ‘Aardig.’

Tussen de archeologische vondsten, oude schilderijen en nieuwe kunst in het Nijmeegse museum Het Valkhof drentelen zaterdag kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s. Groepjes op gedempte toon pratende vijftigers schuifelen al dan niet onder leiding van een gids van zaal tot zaal.

Afgelopen weekend was het museumweekend in Nederland, wat betekent dat meer dan vijfhonderd musea gratis of tegen een kleine vergoeding (Het Valkhof rekende eergisteren 1 euro), hun deuren openstellen. 950.000 Bezoekers trok het museumweekend dit jaar, honderdduizend meer dan in 2007. Thema van deze 27ste editie: ‘De kunst van de waarheid’.

Voor de waarheid zijn Jan en Christina niet uit Papendrecht naar Nijmegen gekomen. Christina kwam vooral voor de enorme pluche fantasiedieren van de Arnhemse kunstenares Ferdi (Hortisculpturen). Misschien dat Christina, die zelf een beeldhouwcursus volgt, er nog iets van kan leren, zegt ze.

Beneden zit de 9-jarige Bor ingespannen door het glas van een microscoop te turen. Onderwerp van zijn onderzoek: oude zaden. Het juniorlab (waar kinderen archeoloog kunnen spelen) is een goede reden voor Bor om het museum te bezoeken. ‘Leuk dat er iets voor kinderen is.’ Moeder Lonneke de Graaff neemt haar zoon wel vaker mee. ‘Maar het wordt wel steeds duurder. Misschien dat zo’n museumweekend een stimulans is voor mensen die niet regelmatig een museum bezoeken om nu wel te gaan.’

Net als in Nijmegen is het publiek eerder op de dag in het Kröller-Müller Museum in Otterlo in twee categorieën te verdelen: ouders met jonge kinderen en 50-plussers, al dan niet in grote groepen rondtrekkend.

Grote domper voor dit museum: het slechte weer. En dus kan het bedachte spel – ook hier woedt de slag om de dagjesmens – in de beeldentuin van het museum niet doorgaan. Dan maar binnen. Opdracht: spoor Vital de Vergroter op, de man die volgens de opdracht de reusachtige rat-achtige figuur – Zonder Titel (Bridget) van Tom Claassen – heeft opgeblazen van een ‘knuffelbeest’ tot zaalvullende proporties.

Maar het wil niet echt lukken. Volgens Herman Tibosch van het museum komen er elk jaar speciaal mensen naar het museum vanwege het spel in de beeldentuin, ‘maar dat is nu wat minder’. Bijkomend probleem is dat mensen hun museumbezoek niet zo makkelijk met een tochtje door het Nationaal Park de Hoge Veluwe zullen combineren, vanwege de regen.

Dat was ook wat Eveline (56) en Ton (55) Bisseling uit Ede en Hetty Jansen (60) uit Nijmegen wilde doen: door het park wandelen. ‘Maar ja, het weer, hè.’ Dat het museumweekend was, dat wist het drietal niet. ‘Ik vind het vervelend druk nu’, zegt Jansen. Voorlopig dus liever geen gratis entree voor musea? ‘Nee’, vindt Ton Bisseling. ‘Daar wordt het alleen maar drukker van.’ Maar zorgt zo’n weekend er niet voor dat mensen eerder naar het museum gaan? ‘Laten we het hopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden