Reed Elsevier troeft Wolters Kluwer af in VS

Reed Elsevier koopt voor 3,3 miljard gulden twee juridische uitgeverijen in de Verenigde Staten. Daarmee troeft Elsevier concurrent Wolters Kluwer af....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met de overname van de uitgevers Matthew Bender en Shepard's versterkt de Brits-Nederlandse uitgever zijn positie op de Amerikaanse markt flink. Reed Elsevier dat met Wolters Kluwer tot de Amerikaanse top-drie op het vlak van juridische informatie behoort, vergroot door de aanschaf zijn voorsprong op Wolters.

Analisten prijzen de kwaliteit van de gekochte bedrijven, maar noemen de betaalde prijs 'krankzinnig hoog'. Reed Elsevier betaalt 21 keer het bedrijfsresultaat. Volgens A. Moons van ING Barings was tot nu toe een prijs van 17 keer het resultaat gangbaar. Hij betwijfelt of Elsevier voldoende extra voordelen met de overname kan behalen.

'Een deel van de informatie van Matthew Bender is al op Lexis-Nexis (de belangrijkste databank van Reed Elsevier) te vinden. Er opent zich vandaag geen nieuwe wereld van mogelijkheden', meent Moons. Ook de operationele marge van 31 procent is volgens hem niet gemakkelijk te verbeteren. 'Dat bedijf ligt er niet verwaarloosd bij.' Andere analisten zeggen eveneens niet verrast te zijn door de overname, maar wel door het betaalde bedrag.

'We hebben inderdaad een forse prijs moeten betalen,' erkent vice-voorzitter P. Vlek van Reed Elsevier. 'We wilden ze hoe dan ook hebben, en dan blijkt dit de prijs.' Volgens Vlek was concurrent Wolters Kluwer tot het laatst in de race. Hij ziet de prijs als een gevolg van de vorige maand mislukte fusie. 'Als we gezamelijk hadden geboden, waren we een stuk goedkoper uit geweest.'

Vorige maand schatte Vlek de waarde van beide bedrijven, plus een derde medische uitgeverij, nog op twee miljard gulden. In de loop van de biedingsstrijd heeft Reed Elsevier zijn eigen waarderingsbedragen overboord gezet. Volgens Vlek was vooral Matthew Bender een must have-kandidaat. 'Het is de laatste grote partij die nog te krijgen was. De markt is nu verdeeld.'

Het meer dan honderd jaar oude Matthew Bender zet bijna 400 miljoen gulden per jaar om dankzij gespecialiseerde vakbladen. De winst bedroeg vorig jaar bijna 120 miljoen gulden.

In Shepard's had Reed Elsevier al een aandeel van 50 procent. Het bedrijf exploiteert een databank met gerechtelijke uitspraken waar geen advocaat zonder kan. Die positie levert bijna 80 miljoen gulden winst op, bij een omzet van 136 miljoen.

Reed Elsevier koopt de bedrijven van The Times Mirror Company. Dat bedrijf had onder meer de andere helft van Shepard's in handen. Direct na de aankondiging van de fusieplannen van Reed Elsevier en Wolters Kluwer, zette Times Mirror haar juridische uitgevers in de etalage. Het bedrijf achtte zichzelf te klein om nog mee te kunnen spelen op de lucratieve deelmarkt. Opmerkelijk is dat de uitgever het aanbod niet terugtrok toen de fusie vorige maand werd afgeblazen na bemoeienis van de Europese Commissie.

Reed Elsevier financiert de overname voor tweederde met cash en voor eenderde met een lening. Zelfs na deze aanschaf houdt het bedrijf nog 3,3 miljard gulden over in kas. Daar staan bijna zes miljard aan schulden tegenover, maar volgens Vlek blijft er voldoende financiële ruimte over om dit jaar meer overnames te doen.

Op het gebied van juridische informatie gaat Reed Elsevier zich nu concentreren op Europa. In de Verenigde Staten zijn er geen grote uitgevers meer om op te slokken. Bovendien is Reed Elsevier daar zo dominant geworden dat de Amerikaanse mededingingsautoriteiten verdere expansie waarschijnlijk zullen blokkeren.

Dat geldt niet voor andere deelmarkten, zoals die van medische informatie. Elsevier zegt belangstelling te hebben voor Mosby, een Amerikaanse uitgever van medische vakbladen. Wolters Kluwer is niet van plan zich in die slag te mengen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is een bod op Mosby 'zeer onwaarschijnlijk' vanwege een mogelijke ingreep van de mededingingsautoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden