Reddingsplan voor jonge architecten

Een reddingsplan voor jonge architecten moet voorkomen dat er door de crisis een verloren generatie ontstaat.

Van onze verslaggever Harmen Bockma

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en haar collega-rijksadviseurs willen op deze manier architectonisch talent behouden. Samen met onder anderen de Bond van Nederlandse Architecten, de vereniging van projectontwikkelaars Neprom en Rotterdam, Utrecht en Den Haag presenteert Van der Pol vrijdag haar plan.

De architectenbranche is zwaar getroffen door de economische crisis. Volgens de Bond van Nederlandse Architecten waren er voor de crisis zo’n 15 duizend architecten, stedenbouwkundigen en bouwkundig adviseurs, en zijn dat er nu nog maar 10 duizend. Het zijn vooral jonge architecten en ontwerpers die als eersten worden ontslagen. Daardoor doemt het schrikbeeld op van een lost generation, aldus Van der Pol.

Jonge werkloze architecten kunnen vanaf half augustus solliciteren naar een van de 200 plaatsen die er zijn in een nieuw onderzoekslab. Het lab gaat zich buigen over een aantal ontwerpvragen die zich in Nederland voordoen, zoals binnenstedelijke verdichting, herbestemming en wonen in achterstandswijken. ‘Zo blijven de jonge ontwerpers nadrukkelijk betrokken bij de vakuitoefening’, aldus Van der Pol.

Met het ministerie van Sociale Zaken wordt overlegd over het laten werken van de deelnemers met behoud van uitkering. Het lab wordt verdeeld over een aantal bestaande architectenbureaus in verscheidene steden. Als er grote belangstelling is, wordt het aantal deelnemers mogelijk hoger.

In vijf grote steden gaat de Neprom competities uitschrijven, waaraan per competitie vijf bureaus kunnen deelnemen. Het is de bedoeling dat de winnende ontwerpen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Van der Pol wil ook het oude fenomeen van ideeënprijsvragen nieuw leven inblazen, met als doel het debat aan te jagen. Deelname aan ideeënprijsvragen is in principe onbetaald, maar voor het winnende bureau is er wel een honorarium beschikbaar.

De vereniging voor woningcorporaties Aedes gaat plannen ontwikkelen voor wonen in ‘wijken die nu nog niet in de belangstelling staan’.

Volgens Van der Pol moet de huidige crisis worden benut om te na te denken over de toekomst. ‘De afgelopen goede jaren werd er heel veel gemaakt, maar was er minder tijd over om na te denken over een aantal zaken. Die is er nu wel, en daar moeten we gebruik van maken.’

Aedes (ANP) Beeld
Aedes (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden