Nieuws

Recordbedrag voor zelfportret Frida Kahlo bij veiling in New York

Een bijzonder zelfportret van de Mexicaanse Frida Kahlo heeft dinsdag op een veiling in New York bijna 31 miljoen euro opgebracht. Nooit eerder werd zo’n hoog bedrag betaald voor een schilderij van een Latijns-Amerikaanse kunstenaar.

Pepijn de Lange
Het schilderij van Kahlo (links) werd op een veiling in New York verkocht. Beeld Reuters
Het schilderij van Kahlo (links) werd op een veiling in New York verkocht.Beeld Reuters

Kahlo, die leefde van 1907 tot 1954, staat bekend om haar ontregelende zelfportretten, waarachter een door emotionele en fysieke pijn getekend leven schuilgaat. Het werk Diego y yo (Diego en ik), dat dinsdag bij veilinghuis Sotheby’s voor een recordbedrag van eigenaar wisselde, stamt uit 1949. Op het schilderij verschijnt het gezicht van Kahlo’s man Diego Rivera op haar voorhoofd. Hij wordt afgebeeld met een derde oog, een teken van de kwellingen die hij zijn vrouw aandoet.

Ruim 67 jaar na haar overlijden heeft de vergetelheid Kahlo nog altijd niet te pakken. Sterker nog, de schilder staat de laatste tijd weer volop in de schijnwerpers. Zo vertoonden Nederlandse bioscopen deze zomer de documentaire Frida. Viva la Vida, die laat zien hoezeer de geest van Kahlo doorleeft in hedendaags Mexico. Eerder dit jaar wijdde het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen een tentoonstelling aan de liefde tussen Kahlo en Rivera. Sinds vorige maand besteedt ook het Drents Museum aandacht aan het leven en werk van Kahlo.

Het vorige veilingrecord voor een Latijns-Amerikaans schilderij was ook al voor een werk van Kahlo. Haar Dos desnudos en el bosque (Twee naakten in het bos) werd in het voorjaar van 2016 voor ruim 7 miljoen euro verkocht.

De verkoop van Diego y yo vond dinsdag plaats op de tweede avond van een door de rechtbank verplichte veilingweek. In 2018 ging het miljardairsechtpaar Harry en Linda Macklowe na een bijna zes decennia durend huwelijk uit elkaar. Omdat hun kunstcollectie moeilijk te taxeren, en daarom niet te verdelen was, stelde de rechter een veiling verplicht. Maandag brachten 35 stukken uit de ‘Macklowe Collection’ al 595 miljoen euro op, volgens Sotheby’s de waardevolste verkoop in de geschiedenis van het veilinghuis.

Ook de Franse schilder Pierre Soulages, die volgende maand zijn 102de verjaardag viert, vestigde dinsdag bij de veiling door Sotheby’s een persoonlijk verkooprecord. Een zwart-rode canvas van zijn hand ging voor 20,1 miljoen dollar (17,9 miljoen euro) onder de hamer. Het vorige veilingrecord van Soulages stond op 10,6 miljoen dollar, voor een schilderij uit 1959 dat drie jaar geleden bij het New Yorkse veilinghuis Christie’s werd verkocht.

De hoogste prijs werd dinsdag betaald voor Coin du bassin aux nymphéas (Hoek van de waterlelievijver), een natuurvoorstelling die de Franse impressionist Claude Monet in 1918 vervaardigde. Het doek leverde 44,9 miljoen euro op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden