NieuwsMuseumbezoek

Recordaantal museum­bezoekers in 2019, dieptepunt verwacht voor 2020

In 2019 hebben de Nederlandse musea een recordaantal van 33 miljoen bezoekers getrokken; dat zijn er 600 duizend meer dan in 2018. Dit blijkt uit de jaarlijkse meting van de Museumvereniging, de branchevereniging van de Nederlandse musea en de ­uitgever van de ­Museumkaart. 

Het Rijksmuseum in Amsterdam. Beeld ANP

Opvallend is de stijging onder de jeugd: maar liefst 22 miljoen ­kinderen bezochten de Nederlandse musea. Een gedeelte hiervan was in het kader van onderwijs. Maar van de kinderen in de leeftijdsgroep 0-12 bezocht 68 procent musea in hun vrije tijd.

Ook het aantal Museumkaart-bezoekers is gestegen. 9,3 miljoen Nederlanders met een Museumkaart kwamen op de musea af in 2019. Een verklaring voor de stijging is dat ouders en grootouders vaker met hun kinderen of kleinkinderen als uitje naar een museum gaan.

De stijging van bezoekers leverde ook meer omzet op voor de Nederlandse musea. Zij verdienden in 2019 550 miljoen euro met eigen inkomsten, zoals entree, horeca, sponsoring en zaalverhuur. De stijging van inkomsten is een trend van de afgelopen jaren. Daarnaast kregen zij ook 550 miljoen euro subsidie.

Toch stegen in 2019 ook de kosten en schreven grotere musea rode cijfers. Een oorzaak hiervan is de stijging van de tentoonstellingskosten. Er werden meer tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd dan het jaar daarvoor. In 2019 waren er 2.256 tijdelijke tentoonstellingen, een stijging van 1,6 procent.

Een andere oorzaak is mogelijkerwijs de stijging van betaalde werknemers. In 2019 steeg de hoeveelheid werknemers in vast dienstverband in musea en ook stagiairs en vrijwilligers kregen in 2019 iets meer vergoeding.

Verwacht wordt dat 2020 een dieptepunt zal zijn qua bezoekersaantallen. Geschat wordt dat het aantal bezoekers zal dalen met 24 miljoen naar 9 miljoen. Dit komt onder andere door de gedwongen sluiting van musea in het voorjaar en door het beperkt aantal bezoekers door de corona maatregelen. Ook het aantal toeristen en buitenlandse bezoekers is sterk afgenomen de laatste maanden.

2020 belooft daarmee een zwaar jaar te worden voor de Nederlandse musea. Verwacht wordt dat de inkomsten van zowel bezoekers als sponsors in 2020 achteruit zullen gaan. De Museumvereniging schat dat de Nederlandse musea maar liefst 300 euro aan eigen inkomsten zullen mislopen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden