Record aan spam verstuurd in februari

Nog nooit is zo veel ongewenste e-mail in een maand verstuurd naar Nederlandse e-mailadressen als in februari...

ANP

Het aantal spamberichten bedroeg die maand 91 procent van de ontvangen elektronische post, 1 procent van alle mail bevatte bovendien een virus. Dat heeft de Nederlandse mailbeveiliger Cleanport donderdag gemeld.

Volgens Cleanport ligt de oorzaak bij zogenoemde botnetwerken van buitenlandse spamverspreiders. Botnetwerken zijn gehackte computers van waaruit spam wordt verstuurd, zonder dat de gebruiker er iets van weet of merkt.

Een verwachte daling van het aantal spamberichten na de traditioneel drukke ‘spammaand’ december is daarmee uitgebleven. In december lag het percentage spam op 90 procent en was er geen noemenswaardige virusactiviteit. In januari bedroeg het percentage spam eveneens 90 procent en liep de virusactiviteit op richting de 1 procent.

Ook in het laatste weekeinde van februari sneuvelde een record. Toen bestonden 96 van de honderd verstuurde e-mails uit ongewenste reclame. In het weekeinde is het spampercentage altijd iets hoger, omdat het aandeel zakelijke e-mail in de totale reguliere e-mailstroom in het weekeinde zeer klein is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden