Reclamebestedingen op tv blijven stijgen

AMSTELVEEN (ANP) - De netto reclamebestedingen op televisie zijn in 2005 opnieuw gestegen, blijkt woensdag uit het jaarverslag van SPOT, de Stichting tot Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame. De omzet steeg met 2,9 procent tot 768 miljoen euro tegenover 746 miljoen euro in 2004.

Dit jaar verwacht de organisatie een verdere stijging. In 2005 liet alleen het tweede kwartaal een daling zien. SPOT verklaart die teruggang uit het feit dat er toen geen groot sportevenement plaatshad, zoals in 2004 het EK voetbal. Over het gehele jaar noemt SPOT 2005 een jaar van herstel. ,,Dit is enerzijds gebaseerd op een voorzichtige verbetering van de Nederlandse economie en anderzijds op de ontwikkelingen bij het medium televisie.'' Daarbij refereert de stichting aan technische innovaties en de komst van Talpa.

Vooral verzekeraars (komst van het nieuwe zorgstelsel), supermarkten en online-verkoopsites zijn verantwoordelijk voor de stijging van de reclamebestedingen. SPOT beseft dat de reclamemarkt op ,,een omslagpunt staat in de geschiedenis''. Onder meer de komst van digitale zenders, de doorbraak van de dvd-recorder, mobiele tv en de activiteiten van internetzoekmachines zullen de markt ingrijpend doen veranderen. Ook neemt het schermengebruik toe ten koste van de leestijd.

Naast al deze ontwikkelingen verwacht SPOT in 2006 een extra stijging omdat het een zogenoemd evenementenjaar is. De Olympische Winterspelen en het WK voetbal zullen Nederland op zijn kop zetten en dat zal te zien zijn in het aantal reclamespotjes. Voor 2006 voorspelt SPOT een groei van 5 procent. Dit is een stijging van ongeveer 40 miljoen euro, waardoor de totale bestedingen boven de 800 miljoen euro zullen uitkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden