Reclamebedrijf weigert theaterposter met hakenkruis op te hangen

In Hoofddorp heeft Hoffman Outdoor Media geweigerd de theaterposters op te hangen van de voorstelling De nazi en de kapper van Beer Muziektheater.

De reclameposter voor De nazi en de kapper.Beeld .

Het bedrijf in 'esthetische buitenreclame', dat in talloze steden A0-vitrines en driehoeks-borden rond lantaarnpalen exploiteert, voert als argumentatie aan dat het beeldmerk van een kappersschaar gemengd met half hakenkruis kwetsend kan zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen. 'Het gebruik van hakenkruisen is in Nederland verboden', aldus marketing & salesmanager Emile Perk. 'Ik verkoop graag die advertentieruimte. Maar ik weet zeker dat deze borden met dit symbool worden beklad. Op wie moet ik dan de schade verhalen? We hebben voorgesteld de swastika-annex-kappersschaar weg te fotoshoppen, maar Beer Muziektheater weigert dit.' Vormgever Rogier Willems van Beer: 'Dat is censuur.'

Acteur René van het Hof is woedend. Hij speelt samen met René Groothof de voorstelling over een identiteitswissel tussen een nazibeul en een kampslachtoffer, naar het boek van Edgar Hilsenrath: 'Het is een prachtige poëtische verbeelding van het thema van het stuk. Wij worden nu in een foute hoek gedrukt. Terwijl dit buitenreclamebedrijf niet eens weet waar de voorstelling over gaat.' Twee jaar geleden is een andere poster van Van 't Hof, met een dikke vlieg in zijn oog, geweigerd door enkele schouwburgen. 'Er is een enorme vertrutting aan de gang, alles moet gezellig en leuk zijn. En tegelijk word je geacht de aandacht te trekken.'

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waaronder Hoofddorp valt, zegt dat Hoffman Outdoor Media het recht heeft dit aanstootgevend te vinden, maar gaat toch het contract nazoeken. Ze benadrukt dat 'dit geen zaak van de gemeente is, maar iets tussen Hoffman en Beer Muziektheater.' Willems (Beer Muziektheater) vindt dit misplaatst: 'Een gemeente gaat toch over wat toelaatbaar is in de openbare ruimte? Niet een commercieel bedrijf? Heeft Hoffman de ruimte rond 250 lantaarnpalen gekocht?' Perk, bij Hoffman verantwoordelijk voor buitenreclame, wil daar liever geen uitspraken over doen - 'Wij doen zaken met alle partijen' - maar zegt desgevraagd dat 'gemeenten altijd de mogelijkheid hebben een campagne te verwijderen.' Op wie gemeentes dan de kosten verhalen, is niet duidelijk.

Beeld .

'Geen zaak van de gemeente'

Vorige week zorgde een bloederig campagnebeeld van de voorstelling De Lankmoedigen van Toneelgroep Oostpool, voor ophef in Arnhem. Daarop is een in elkaar geslagen transgender te zien. Deze posters hingen eveneens in vitrines van Hoffman. Perk: 'Dit vind ik qua heftigheid een gradatie lager dan die kappersswastika. Ik zou daar wel eens een poll onder Nederlanders over willen houden.' Volgens de gemeente Arnhem is hier geen grens overschreden. Zowel gemeente, bedrijf als toneelgroep hebben ondanks protesten niet besloten de posters weg te halen. De theatergroep juicht de ludieke actie toe, van een bezorgde vader, die het door geweld geteisterde gezicht van 'Hansje' met hartjes heeft beplakt.

Reclameposter van toneelstuk de Lankmoedigen.Beeld .

De Reclame Code Commissie doet aanstaande donderdag uitspraak over een klacht van een inwoner naar aanleiding van deze poster in de openbare ruimte. Toneelgroep Oostpool zegt tijdens de tweede ronde, als het gezelschap weer in Arnhem speelt, met een andere poster te komen: 'Dan zetten we Hansjes egale gezicht, dat we nu voor sociale media gebruiken, ook op de poster.'

Zaterdag 5 november om 18:00 wordt in het Universiteitstheater van de UvA de MullerVisual Theaterafficheprijs uitgereikt, voor het mooiste affiche van het seizoen. Wie denkt dat theateraffiches een ouderwets medium is dat niet meer wordt gebruikt, heeft ongelijk. 147 aanmeldingen kreeg de jury, waaruit ze deze vijf nominaties koos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden