Rechtszaak tegen Bill Cosby wegens seksueel misbruik mislukt, jury komt er niet uit

De rechtszaak tegen de Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby, die terecht stond voor seksueel misbruik, heeft niet geleid tot een uitspraak. De juryleden konden het onderling niet eens worden, waardoor de rechter zaterdag een zogeheten 'mistrial' uitriep. De aanklagers hebben direct laten weten een nieuwe poging te zullen doen om Cosby te vervolgen.

Bill Cosby arriveert bij de rechtbank in Norristown in Pennsylvania Beeld epa

Na meer dan 52 uur beraad in zes dagen tijd konden de juryleden het er niet over eens worden of de ooit zo geliefde tv-vader uit The Cosby Show zich schuldig had gemaakt aan het drogeren en aanranden van Andrea Constand in 2004. De rechter verklaarde de het proces daarop nietig, wat betekent dat de rechtszaak overmoet. De aanklagers hebben hier vier maanden de tijd voor.

Volgens persbureau AP liet de 79-jarige komiek de uitspraak stoïcijns over zich heenkomen. Zijn advocaat heeft altijd volgehouden dat het seksueel contact tussen Cosby en Constand met beider instemming heeft plaatsgevonden.

Meer dan 60 vrouwen

Het is de enige strafrechtelijke zaak die is voortgekomen uit de vele beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Cosby. Meer dan zestig vrouwen zijn de afgelopen jaren naar voren getreden met vergelijkbare verhalen: dat ze door de succesvolle komiek verdoofd werden met drugs om vervolgens door hem aangerand of verkracht te worden.

De meeste zaken zijn echter verjaard, waardoor Cosby er niet meer voor vervolgd kan worden. Meerdere vrouwen die hebben verklaard slachtoffer te zijn van de acteur woonden de rechtszaak bij. Ze droegen buttons met het opschrift 'wij staan voor de waarheid'.

De meer dan vijftig jaar getrouwde Cosby heeft altijd ontkend dat enig seksueel contact tussen hem en de vrouwen het resultaat was van dwang. Zijn advocaat betoogde dat Cosby weliswaar ontrouw had gepleegd, maar geen misdrijf. Zelf deed Cosby er tijdens het proces het zwijgen toe.

Cosby's vrouw Camille is hem tijdens het proces blijven steunen. Na afloop liet ze een verklaring voorlezen waarin ze de aanklagers hekelde, met name officier van justitie Kevin Steele die ze 'walgelijk en meedogenloos ambitieus' noemde. Ook de rechter kreeg een veeg uit de pan: die zou 'arrogant' zijn en met Steele onder één hoedje hebben gespeeld.

De nietigverklaring van het proces is geen zege of nederlaag voor aanklagers of verdachte, benadrukte de rechter. Maar Cosby's woordvoerder koos ervoor de mislukking van het proces toch als een overwinning te zien: 'de macht van Cosby is terug'.

Bill Cosby verlaat met zijn woordvoerder Andrew Wyatt de rechtbank nadat de rechter de zaak nietig heeft verklaard. Beeld reuters

Laster

Naast de strafrechtelijke zaak, lopen er ook nog civiele procedures tegen Cosby. Zeker tien vrouwen hebben zaken tegen hem aangespannen in de staten Californië en Massachusetts. Twee vrouwen hopen op deze manier alsnog hun beschuldigingen van seksueel misbruik erkend te zien.

Voor de overige vrouwen is dit niet mogelijk omdat hun zaken verjaard zijn. In plaats daarvan slepen ze Cosby voor de civiele rechter voor laster. Door het publiekelijk ontkennen van de beschuldigingen van seksueel misbruik zou de komiek hun reputatie hebben besmeurd.

Lili Bernard (midden) en Victoria Valentino (links), die ook hebben verklaard door Cosby misbruikt te zijn, staan de pers te woord voor de rechtbank in Norristown. Beeld bruno

Teruglezen: de diepe val van Bill Cosby

Tien jaar geleden werd voormalig entertainmentidool Bill Cosby door de politie uitvoerig aan de tand gevoeld over seksueel misbruik. Het weinig verhullende verslag lekte uit.

Nico Dijkshoorn over de cover van New York Magazine met 35 door Cosby misbruikte vrouwen: Bill kreeg ze het liefst zo wit mogelijk gedrogeerd in bed.

Volgens Aleid Truijens is het een wonder: één opmerking van komiek Hannibal Buress, één doorgetwitterde clip en het wereldwijde volksgericht slachtte de onaantastbare Bill Cosby. Met dank aan de sociale media, en de tijdsgeest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden